Pátek, 29. března 2024

Listopad 2020 byl celosvětově nejteplejší v zaznamenané historii

Listopad 2020 byl celosvětově nejteplejší v zaznamenané historii

Letošní listopad byl celosvětově zatím nejteplejším v zaznamenané historii. Informovala o tom dnes evropská klimatická služba Copernicus, která teplotu monitoruje od roku 1979. V Evropě se teploty v průměru v posledním podzimním měsíci sice nevyrovnaly rekordu z roku 2015, starý kontinent však zaznamenal celkově nejteplejší podzim.

Globální teploty byly za minulý měsíc o 0,8 stupně Celsia vyšší, než je průměr z let 1981 až 2010. Odchylka byla největší na severu Evropy, na Sibiři a nad Severním ledovým oceánem. Vyšší teploty částečně zaznamenaly i Spojené státy, Jižní Amerika, jih Afriky, východní Antarktida i Tibetská náhorní plošina a téměř celá Austrálie.

V Evropě teploty na podzim přesáhly průměr z let 1981 až 2010 o 1,9 stupně Celsia. Podle klimatické služby je téměř jisté, že kalendářní rok 2020 bude dosud tím nejteplejším. Předchozí rekord globálně patří roku 2016.

Vysoké teploty naměřené v Arktidě a na severu Sibiře navíc vedly k tomu, že se ledová pokrývka severních moří téměř rekordně ztenčila. "Tento trend je velmi znepokojivý a dokazuje, nakolik je důležité regiony jako je Arktida bedlivě sledovat. Ohřívá se rychleji, než zbytek světa," uvedl ředitel služby Carlo Buontempo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů