Sobota, 20. dubna 2024

Firmě RPG Recycling, která recykluje pneumatiky, loni klesl obrat

Firmě RPG Recycling, která recykluje pneumatiky, loni klesl obrat

Společnost RPG Recycling z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, která recykluje pneumatiky, vykázala za loňský rok celkový obrat 184,1 milionu korun, meziročně o 15,4 milionu korun nižší. Firma loni zaznamenala zisk 20,3 milionu korun, o rok dříve dosáhl zhruba 5,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy a účetní závěrky podniku zveřejněné ve Sbírce listin.

Firma se zabývá sběrem, svozem a recyklací pneumatik, při které vzniká pryžový granulát. Vedlejšími produkty jsou textilní vlákno a ocelový kord. Společnost loni zpracovala 23.497 tun pneumatik a jiných pryžových odpadů a vyrobila 14.592 tun pryžového granulátu, uvedli ve výroční zprávě její jednatelé Bronislav Janeček a Radomír Bureš. Získaný granulát se využívá například pro výstavbu sportovišť nebo jako součást asfaltových směsí do silnic.

Podnik loni zaměstnával v průměru 57 lidí, tedy o jednoho člověka méně než v roce 2018. Při výzkumu a vývoji spolupracuje RPG Recycling s několika univerzitami a vysokými školami. "Snažíme se o rozšíření využití recyklátu, který je výstupem jednak z mechanického přepracování odpadů, ale také jiných forem recyklace," uvedli Janeček s Burešem.

Letos podnikání firmy ovlivnila opatření přijatí vládou jako prevence proti šíření nového koronaviru. Kvůli omezení shromažďování nemohl podnik uspořádat některé plánované akce pro své obchodní partnery a veřejnost, zaznamenal také mírný pokles odběru pryžového granulátu.

RPG Recycling je dceřinou společností ve skupině REC Group, zkratka REC znamená recyklační ekologické centrum. Holding tvoří osm firem, které se zabývají likvidací odpadů a jejich zpracováním, demolicemi, rekultivací, ekologickým poradenstvím, vzděláváním a dalšími službami. V areálu ve Starém Městě na Uherskohradišťsku má i atrakce, které slouží k ekologickému vzdělávání veřejnosti, například takzvanou kovozoo se zvířaty vytvořenými z kovového odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů