Pátek, 29. března 2024

Kladno a okolní obce chtějí řešit svoz odpadu, zakládají svazek

Kladno a okolní obce chtějí řešit svoz odpadu, zakládají svazek

Kladno a okolní obce chtějí společně řešit svoz odpadu. Zakládají svazek, který má pomoci zajistit silnější pozici při vyjednávání o podmínkách a platbách za svoz a nakládání s odpady. Svazek tvoří téměř dvě desítky obcí, věnovat se bude i dalším problémům regionu. První schůzka by se měla konat podle předpokladů v lednu, čeká se na úřední zapsání svazku, řekla ČTK kladenská radní Petra Melčová (za ANO).

Podle zákona by od roku roku 2030 měl platit zákaz skládkování a také se v příštích letech budou zvyšovat poplatky za ukládání odpadu. Obce se proto chtějí společně na změny připravit a mít plán na likvidaci odpadu, který budou koordinovat se Středočeským krajem. "Je to všechno na vyjednávání," uvedla Melčová. Jedním ze zásadních témat, které bude řešit i kraj, je plánované zprovoznění spalovny odpadu u Horních Počapel na Mělnicku. Měla by tam mířit většina odpadu ze Středočeského kraje, část místních je ale proti.

Obce z Kladenska se také chtějí podle Melčové společně zabývat dalšími tématy, například společným nákupem energií, dlouhodobými plány v zásobování vodou nebo dopravní zátěží v některých obcích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů