Pátek, 29. března 2024

Některá města v Pardubickém kraji zvažují stavbu spalovny odpadu

Některá města v Pardubickém kraji zvažují stavbu spalovny odpadu

Některá města v Pardubickém kraji zvažují, zda by pro ně mělo smysl vybudovat spalovnu komunálního odpadu. Vede je k tomu úprava zákona o odpadech, která stanovila konec skládkování na rok 2030. Poplatky za ukládání odpadu na skládku se budou postupně zvyšovat.

O spalovně přemýšlí společnost Liko Svitavy, odpadová firma založená Svitavami a okolními obcemi. Již v současnosti vozí ke spálení asi 5000 tun do Brna do firmy SAKO. "Uvažujeme o vybudování menší spalovny, která by pokrývala potenciál oblasti, kde svážíme odpady. Nenavýšil by se počet kilometrů a přeprava," řekl ČTK ředitel společnosti Josef Gestinger. Jakou kapacitu a typ technologie by zařízení mělo mít, není zatím jasné.

Studii proveditelnosti na zařízení pro energetické využití odpadů si zadala nedávno i Česká Třebová. "Nejsme si zatím jistí, zda pro to máme vhodný pozemek a infrastrukturu, na kterou bychom spalovnu napojili. S vyrobenou energií musíme umět nějak naložit," uvedl místostarosta Josef Kopecký (ODS). Podle něj jsou další úvahy zatím předčasné.

O velké spalovně komunálního odpadu se již dlouhou dobu mluví i v Pardubicích a Hradci Králové. Optimální by byl areál elektrárny Opatovice, tento záměr však již v roce 2006 odmítli místní lidé v referendu. Sama elektrárna už v minulosti vyjádřila ochotu se do projektu zapojit a poskytnout pro něj pozemky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů