Pátek, 29. března 2024

Strážci NP Šumava rozdali neukázněným turistům vysoké pokuty

Strážci NP Šumava rozdali neukázněným turistům vysoké pokuty

Citelné pokuty rozdali o víkendu strážci Národního parku Šumava neukázněným návštěvníkům, kteří porušovali zákazy v přísně chráněných územích parku. Například několika lidem, kteří opakovaně chodili po zamrzlé hladině ledovcového Čertova či Černého jezera nedaleko Železné Rudy, vyměřili až pětitisícové pokuty, řekl dnes ČTK mluvčí parku Jan Dvořák.

Na Šumavě, kde v týdnu napadl sníh a začaly se udržovat první stopy pro běžkaře, bylo i o tomto víkendu velmi rušno. Zamířily sem tisíce turistů. Většina se podle Dvořáka chovala slušně, někteří ale porušovali zákazy a několik jich vstoupilo i na zamrzlá ledovcová jezera. Bylo jich ale méně než minulý víkend, kdy se lidé v národní přírodní rezervaci, kde je vstup mimo značené cesty zakázán, na jezerech klouzali i bruslili ve velkém.

Největší nápor turistů byl podle Dvořáka o víkendu v okolí Modravy, Prášil či Kvildy. "Velká spousta lidí přišla také například na Plešné jezero v jižní části Šumavy. V sobotu jich tam bylo přes 200, to je zhruba polovina nejvyšší návštěvnosti v top letní sezoně," řekl Dvořák. Strážci parku podle něj kontrolovali i jiná místa a udělili další pokuty, například 1000 korun za nepovolené vypuštění dronu.

Situaci na horách monitorovala o víkendu také policie. Podle její plzeňské mluvčí Michaely Raindlové byla parkoviště v zimních střediscích plná. Policie ale nemusela uzavřít žádné příjezdové cesty jako v jiných pohořích, nezjistila ani závažnější prohřešky, dodala mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů