Pátek, 29. března 2024

Vědci z Brna mají patent na kombinované čištění vody plazmatem

Vědci z Brna mají patent na kombinované čištění vody plazmatem

Sinice, bakterie i zbytky estrogenu z antikoncepce spolehlivě likviduje nová technologie čištění vody, kterou vyvinuli brněnští vědci. Využívá nízkoteplotní plazma. Vědci získali český patent, usilují o mezinárodní. Hledají investora, který by jim pomohl technologii přenést do praxe. Má potenciál třeba v čistírnách odpadních vod, veřejných bazénech, ale také ve zdravotnictví. Upravená voda se totiž dobře hodí k dekontaminaci povrchů, řekl dnes ČTK Pavel Rudolf z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického.

Čistírny si v současnosti nedokážou poradit se vším, co voda obsahuje. Rudolf proto s kolegy už 15 let zkoumá možnosti dočišťování pomocí hydrodynamické kavitace. Snížením tlaku lze dosáhnout toho, že se ve vodě začnou objevovat bublinky páry - podobně jako při varu. Když se bublinky mění zpět na kapalinu, jde o tak dramatický kolaps, že vyzářená tlaková vlna roztrhá některé mikroorganismy. Navíc se dočasně mění chemické složení kapaliny a vzniká peroxid vodíku, který funguje jako dezinfekce.

"Problém je, že kavitace sama o sobě není příliš efektivní. Používá se pouze laboratorně, na objemy v řádech mililitrů nebo jednotek litrů. Kapalina navíc musí projít kavitačním cyklem třeba i stokrát. To je samozřejmě v průmyslové praxi nepoužitelné," vysvětlil Rudolf.

Vědci ze strojní fakulty proto spojili síly s týmem Pavla Sťahela z Masarykovy univerzity a kavitaci doplnili o výboj nízkoteplotního plazmatu. Výsledek je překvapivě efektivní, technologii CaviPlasma lze navíc uplatnit i na velké objemy vody. "Po otestování kavitační plazmové trysky v průtocích kolem tisíce litrů za hodinu včetně efektivity úpravy následovaly testy pro desetkrát větší průtoky kapalin a zařízení fungovalo stále dobře," uvedl Sťahel.

S ověřením účinnosti pomohli odborníci z Botanického ústavu Akademie věd ČR. Připravili vzorky, které byly dekontaminovány v novém zařízení, a vrátily se k vyhodnocení. Akademie se dál podílí na rozvoji metody k čištění vody od psychofarmak, pesticidů, ale také od bakterií, plísní, řas a virů.

"Nejnovější výsledky ukazují, že projde-li pitná voda zařízením s kavitací a plazmou, nerostou v této vodě mikroorganismy ani po šesti měsících, což je prakticky využitelné v mnoha oblastech energetiky, teplárenství, lázeňství, bazénů či wellness," míní Blahoslav Maršálek z Botanického ústavu.

Výhodou technologie je vysoká efektivita i relativně příznivá cena, včetně provozních nákladů. "Máme postavena tři tato zařízení různých velikostí. Všechna jsou odzkoušená a máme potvrzeno, že náš princip funguje stejně dobře v malém i velkém měřítku, což je pro využití v praxi zásadní. Aktuálně zvládáme desítky metrů krychlových vody za hodinu, což už není jen akademická záležitost, ale zařízení průmyslově využitelné," dodal Rudolf.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů