Pátek, 29. března 2024

Kdo zodpovídá za úklid sněhu ve městech a obcích? Jak je to s úklidem chodníků a kdo zodpovídá za padající sníh a led ze střech domů?

Kdo zodpovídá za úklid sněhu ve městech a obcích? Jak je to s úklidem chodníků a kdo zodpovídá za padající sníh a led ze střech domů?

Každoroční problémy způsobené neuklizenou sněhovou nadílkou budí vždy silné emoce, zejména ve městech a obcích. Kdo ale za úklid sněhu, který může ohrožovat zdraví lidí i majetek, zodpovídá a v jakých případech může zasáhnout i třeba armáda?

Obec versus vlastník nemovitosti

,,Chodník je podle zákona součástí stavby komunikace, případně samostatnou stavbou, jež je součástí pozemku, na kterém se nachází. Protože je mnoho chodníků v městech a obcích právě v jejich vlastnictví, patří mezi jejich povinnosti zajistit odklizení sněhu či zmírnění závad ve schůdnosti. Odpovědnost v tom případě má obec," říká Jan Dzúr ze společnosti Kärcher.

Jinak je to ale u chodníku k domu. Za tento chodník naopak odpovídá jeho vlastník. Což může být také obec, ale často tomu tak není. Nejčastěji to bývá soukromý majitel, firma nebo instituce, SVJ nebo bytové družstvo.

Nejen schody do domu, ale také bezprostřední prostor před vstupem do něj, jsou plně v odpovědnosti majitele objektu. Jedná se o prostor, se kterým se dostane osoba při východu z objektu poprvé do kontaktu. A ten musí být uklizen tak, aby byl bezpečný a zbavený sněhové pokrývky a náledí.

Jak je tomu se sněhem a rampouchy na střechách

Na střechách domů se často nakupí značné množství mokrého sněhu. Pokud následně začne mrznout, mohou vznikat rampouchy. S oblevou pak sníh a led ze střech padají, a to je nebezpečné jak pro chodce, tak i pro podél domů stojící automobily. Největším rizikem pak jsou rampouchy a zmrzlé sněhové plochy, které mohou vážit i desítky kilogramů.

Péče o sněhem zapadané střechy domů a rampouchy trčící z okapů je plně na majiteli nemovitosti. Z toho vyplývá i jeho právní odpovědnost za způsobené škody na majetku i případná zranění. Tento problém za majitele domu tedy určitě neřeší technická správa či technické služby daného města či obce. ,,To se děje ale v našich městských podmínkách pouze výjimečně. V případech rozsáhlé kalamity, kdy nejenže hrozí velké nebezpečí, ale je i riskantní jakýkoli neprofesionální zásah. V takovém případě zasahují i hasiči a při opravdu extrémní kalamitě může zasahovat i armáda," doplňuje Jan Dzúr ze společnosti Kärcher.

Řešení pro města, obce a větší subjekty

Na trhu jsou dnes k dostání také profesionální stroje s možností univerzálních nástaveb. Tento typ profesionálních strojů je možné využít v každém roční období. Mohou tak být vybavovány podle potřeb či rozmarů počasí, v zimě pak například frézou či sypačem.

Profesionální technika na úklid sněhu a náledí

Všechny komunální nosiče nástaveb Kärcher mají pohon na všechna kola. Díky tomu mohou bezpečně používat svoji sílu. Spolu s optimálně přizpůsobenými originálními nástavbovými sadami Kärcher tvoří velmi vhodnou kombinaci pro rozmanité použití. Oblíbenými stroji jsou například univerzální kompaktní zametače Kärcher MIC.

Nástavbové sypače

Příkladem je nástavbový sypač s možností samonakládání posypového materiálu. Tento druh plnění zvyšuje rychlost a připravenost k použití s možností plnění zásobníku přímo v terénu.

Sypače od kapacity 300 až po 2000 l s ovládáním množství i šířky posypu závislým na druhu a šířce komunikace může disponovat i dvoukomorovým systémem pro různé poměry posypů podle požadavku obsluhy.

Sněhové frézy a radlice

Sněhová fréza s pracovní šířkou 160 cm je určená pro vysoký a tvrdý sníh. Má plynule nastavitelný výkon v rozmezí 0 až 120 l/min. Komín je pak oboustranně vyklápěcí a vzdálenost vyhazování sněhu je nastavitelná až do 25 metrů.

Sněhová radlice Kärcher umožní úklid chodníků nebo odstranění sněhu z parkoviště a jiných prostranství. S variabilní sněhovou radlicí může řidič individuálně a pružně reagovat na množství uklízeného sněhu a směr jeho odhozu

Více o tomto a dalších produktech a řešeních naleznete na: www.karcher.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů