Sobota, 20. dubna 2024

Látkové rolety, které myslí na ochranu životního prostředí

Látkové rolety, které myslí na ochranu životního prostředí

Ekologie a ochrana životního prostředí je v současnosti velmi diskutované téma, pokud se zajímáte o blaho naší planety, tak se snažíte skloubit zdravé stravování, snížení své uhlíkové stopy a odpadu. Dalším krokem je potom bydlení přátelské k přírodě. Nemusíte se stěhovat někam do lesa na strom, protože moderní doba přeje i trvale udržitelných materiálů, a dokonce něčím tak zanedbatelným jako je látková roleta, můžete ulevit své peněžence i přírodě.

Jak látkové rolety pomáhají chránit životní prostředí

Velké prosklené plochy nám vytváří krásně prosvětlený interiér a dodávají dostatek denního světla, které je zdraví prospěšnější než to umělé. Na druhé straně skleněná okna a dveře nemají, tak dobrou ochranu jako klasická zeď. V létě propouští příliš tepla a místnost se otepluje a v zimě se na nich tvoří tepelné mosty. Co s tím?

Otočit kolečkem klimatizace nebo topení je tak strašně jednoduché a rychlé, ale věděli jste, že jen ve střední Evropě je vyprodukováno až 110 milionů tun oxidu uhličitého na provoz klimatizačních zařízení? Tak vysoké číslo je až překvapující, když stačí okna jednoduše zatáhnout a tím snížit průnik slunečních paprsků. Navíc, když jsme u toho, tak nadměrné používání klimatizace stejně není nic zdravého.

A jak je to v zimě? Tepelné mosty vznikající na okně je možné do jisté míry ovlivnit vhodnou stínící technikou. Správným stíněním můžete ušetřit až deset procent nákladů na vytápění, čímž ulevíte nejen své peněžence, ale také přírodě. Pokud se vám nechce vrtat a hledáte levné řešení, tak rolety pomohou i vám.

Pořiďte si látkové rolety s látkou Greenscreen (R) SEA-TEX

Znečištění světových oceánů je veliký problém, ale dobrou zprávou je, že mnoho organizací se zavázalo tuto situaci řešit a přidala se k nim i řada firem. Německý výrobce MHZ se při výrobě svých látkových rolet stará o životní prostředí.

Kolekce látek Greenscreen je vyrobena z oceánského plastu. Polovina materiálu je tvořena právě tímto těžko rozložitelným odpadem. Jen pro představu obyčejný plastový sáček se rozkládá až dvacet let, polystyrenový pytlík padesát let a PET lahve potřebují až 450 let. V současnosti je v oceánu roztroušeno odhadem 140 miliónů tun plastů a každým rokem přibude dalších osm milionů tun.

Recyklační společnosti na plážích sbírají tento odpad a melou jej na jedno druhový granulát, který je následně přetvořen na přízi. Výrobky z této ,,ocean plastic" textilie nejsou o nic horší než konvenční látka. Určitě to u vás doma nebude vypadat jako na skládce. Vzhled Greenscreen (R) SEA-TEX látek je podobný běžným tkaninám. K dostání je v pěti přírodně laděných odstínech, které jsou velmi univerzální a sladí se s jakýmkoliv stylem vybavení.

Látka rolet je nehořlavá, neobsahuje halogeny a PVC. Splňuje přísný OEKO - TEX standard 100 pro textilie, takže doma nebudete vdechovat žádné zdraví škodlivé výpary. Zakryjete s nimi okna široká až 3,4 metrů a vysoká čtyři metry. A nejen že si s nimi zkrášlíte svůj dům, ale můžete mít čisté svědomí, protože pomáháte chránit naši Zemi pro další generace.

Praktické eko rady na závěr

Nemusíte být raketový inženýr, přesto můžete využít jednoduché fyzikální zákony ve svůj prospěch. Světlé barvy, a hlavně stříbrná odráží světlo zpět, vybírejte na léto světlé závěsy a rolety nebo se dívejte po těch, které mají z rubové strany stříbrný povrch. Na zimu se více hodí tmavé barvy, ty světlo kumulují a pomohou udržet teplo v interiéru.

Vyberte povrch, který se snadno čistí. Rolety snadno utřete prachovkou nebo vysajete vysavačem na nízký výkon. Závěsy jsou lapače prachu a prosté vytřepání jim někdy nestačí. Časté praní není ekologické ani z hlediska vyplýtvané vody a případně ani použitých konvenčních pracích prostředků.

Nakupujte ekologické výrobky. Podpoříte firmy, kterým záleží na ochraně životního prostředí. Tyto produkty často splňují řadu přísných certifikací, které garantují, že nejsou napuštěny chemickým koktejlem, co by se následně vypařoval u vás doma do ovzduší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů