Pátek, 29. března 2024

Ekologická likvidace matrací: Patří do sběrných dvorů

Ekologická likvidace matrací: Patří do sběrných dvorů

Matrace do postele mají za sebou poměrně dlouhou historii. Řekli byste, že na nich spávali už i staří Římané v antické době? Ano, i tehdy se lidé chtěli dobře vyspat a k tomu potřebovali právě pohodlné a příjemné prostředí, kde se uložili ke spánku. Zatímco však jejich matrace naplněné senem či koňskými žíněmi bylo snadné zlikvidovat třeba spálením, moderní matrace vyžadují jiné metody ekologické likvidace. Jaké to jsou?

Jak si kdo ustele, tak si lehne

Odjakživa lidé rádi uléhali ke spaní do měkkého. Stará matrace jim toto umožňovala. Původně se k její výplni používalo dostupné seno nebo sláma. Seno často prášilo a rychle se proleželo na rozdíl od slámy, která se jevila jako vhodnější materiál už kvůli hygienickým vlastnostem. Každým rokem se totiž v matraci neboli slamníku měnila. Kromě slámy se využívaly pro výrobu matrací také koňské žíně či bavlna. Některé z nich si však mohla dovolit jen bohatá šlechta. Zajímavé je, že už v osmnáctém století se začaly používat pružinové matrace, takže se nejedná o výdobytek moderní doby.

Moderní materiály na výrobu matrací

V současné době se k výrobě matrací používá nejčastěji latex či PUR pěna. Latexové matrace nabízejí dlouhou životnost a poměrně dobré ortopedické vlastnosti. PUR pěna je ve skutečnosti pěnový polyuretan neboli molitan. Matrace z ní jsou cenově dostupné, tvarově stálé a pružné.

Pro dětské matrace a ortopedické matrace se často využívá také kokosové vlákno. Matrace z nich se vyznačují svou tvrdostí, jež je zejména pro dětskou páteř a zdravý růst dětí důležitá. Pro náročné spáče existují také luxusní matrace z líné neboli paměťové pěny.

Nová matrace je obvykle záležitostí na několik let, proto by její výběr neměl být jen nahodilý, ale člověk by se měl řídit užitnými vlastnostmi matrace a osobně si je vyzkoušet. To totiž není vůbec problémem, protože studia, která tento typ produktů prodávají, nabízejí svým zákazníkům možnost si matrace osahat. Životnost matrace je také možné prodloužit vhodnou péčí - tedy ji pravidelně větrat, měnit strany, prát potah a nechávat čistit.

Zdroj obrázku: {Kaspars Grinvalds} / Shutterstock.com

Jakou matraci si vůbec pořídit?

Jakmile se jednou začnete o matrace zajímat, zjistíte, že na trhu je opravdu velmi široký sortiment tohoto zboží. Možná budete tápat, jakou vůbec volit a kolik do ní investovat. Schválně, na kolik si ceníte svůj spánek? Jsou to dva tisíce, nebo šest tisíc? Nebo dokonce více? Na dobré matraci nemá cenu šetřit, protože jde v první řadě o vaše zdraví a klidné spaní, což má přímý vliv na váš zdravotní stav i psychiku. Pokud se špatně vyspíte, promítne se to do všech aspektů života.

Zdroj obrázku: {Antonio Guillem} / shutterstock.com

Kam se starou matrací?

I když některé matrace vydrží opravdu dlouho, jednou přijde čas, kdy doslouží. Jenže kam s nimi? Jednou z možností je darování matrace do útulku pro opuštěná zvířata. Uděláte dobrý skutek a vysloužilé věci se zbavíte tak, že ještě dobře poslouží třeba psům a kočkám. Někoho třeba napadne, matraci rozřezat a odnést do žlutého kontejneru na plasty. Logicky by se to nabízelo jako vhodné řešení, když na její výrobu byl použitý umělý materiál. Jenže tento postup není správný. Matrace není možné spalovat. Velmi často se při výrobě používají lepidla, která by se pak uvolnila do ovzduší.

Ekologická likvidace znamená ji odvoz staré matrace do sběrného dvora v blízkosti vašeho bydliště. I když je to tak jednoduché, stejně se najdou jedinci, kteří místo toho, aby s matrací do dvora zajeli, raději ji pohodí v lese. Asi se jim to zdá snadnější, přitom sběrných dvorů je ve městech poměrně slušný počet, tak proč znečišťovat životní prostředí nás všech?

Už jste si ujasnili, jakou matraci si pro svůj pohodový spánek vyberete?

Zdroj úvodního obrázku: {Andrey_Popov} / Shutterstock.com

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů