Pátek, 26. dubna 2024

Písek chce na jaře spustit stanici na sušení kalu z čističky

Písek chce na jaře spustit stanici na sušení kalu z čističky

Písek chce na jaře spustit zkušební provoz stanice na sušení kalu a biomasy z čistírny odpadních vod (ČOV). Zařízení nahromaděný odpad spálí, přičemž z části vyrobí elektrickou energii. Náklady na projekt jsou více než 36 milionů korun a radnice na něj získala dotaci. Písek se stane prvním městem v ČR, které bude kal a biomasu takto využívat. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Písku Petra Měšťanová.

"Celé dílo by mělo být připravené k provozu v polovině letošního dubna, pak bude následovat šestiměsíční testovací provoz," uvedla starostka Eva Vanžurová (Jihočeši 2020). Město získalo na projekt dotaci z operačního programu životní prostředí ve výši 21,3 milionu korun.

Práce na stanici v areálu ČOV začaly už loni. Po spálení kalu a biomasy zůstane ročně zhruba 360 tun popelovin. "Jedná se o materiál s vysokým obsahem fosforu, draslíku, dusíku a dalších látek, které jsou vhodné k přimíchávání do fosfátových substrátů. Během provozu zařízení bude vyrobeno zhruba 70 až 78 megawatthodin elektrické energie za rok, která se využije pro provoz stanice," řekl vedoucí oddělení rozvoje píseckého městského úřadu Jan Venclík.

Písek ročně vyprodukuje zhruba 3500 tun odvodněného kalu, který se odváží na mezideponii mimo území města. Kaly se pak používají jako materiál pro rekultivace. Za skládkování čistírenských kalů města hradí poplatek, který se podle předpokladů bude do budoucna zvyšovat, uvedla Měšťanová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů