Pátek, 19. dubna 2024

Soud ve Francii: Stát je odpovědný za pochybení v ochraně klimatu

Soud ve Francii: Stát je odpovědný za pochybení v ochraně klimatu

Pařížský správní soud dnes rozhodl, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování. Ekologické organizace, které na stát podaly žalobu, považují verdikt za "historické vítězství pro klima", uvedla agentura DPA.

Soud podle svého prohlášení prověřoval, zda existuje příčinná souvislost mezi škodami na životním prostředí a vládě přisuzovanými nedostatky v boji proti změnám klimatu. Konstatoval, že alespoň za část škod stát zodpovědný je. O případných opatřeních rozhodne soud do dvou měsíců. Stát se může proti rozsudku odvolat.

Žalobu proti státu podala v roce 2019 čtveřice organizací sdružených v hnutí Otázka století (L'Affaire du siecle), která má za cíl přitáhnout pozornost veřejnosti k dopadům klimatických změn. Kampaň podpořilo množství známých osobností, například herečky Marion Cotillardová či Juliette Binocheová.

"Justice uznala, že nečinnost státu ve vztahu ke změnám klimatu je protiprávní," reagovalo sdružení. "Soud teď musí rozhodnout, zda státu nařídí přijmout dodatečná opatření, aby omezil emise skleníkových plynů a plnil své závazky při ochraně klimatu."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů