Pátek, 29. března 2024

Únorová Priorita je o Modernizačním fondu, zelených střechách a nejhezčím stromě

Únorová Priorita je o Modernizačním fondu, zelených střechách a nejhezčím stromě

Modernizační fond posune Česko k čistší energetice. V rozhovoru s ministrem Richardem Brabcem jsme se zaměřili na to, jak může Modernizační fond pomoci samosprávám.

Kožená reneta zimní jde do soutěže o nejhezčí evropský strom. Loni jabloň u Lidmanů převálcovala českou konkurenci, letos ji můžete podpořit hlasováním v evropském kole. A i kdyby náhodou nevyhrála, na chuti štrúdlu dělaného z jejích jablek se nic nezmění.

Štrúdl se dá jíst různě, třeba i vidličkou. Ale prosím, nepoužívejte jednorázovou plastovou. Toto nádobí nedělá dobře přírodě, vytváří se zbytečný odpad. Naše vláda omezuje používání jednorázového nádobí, v Prioritě si můžete přečíst o projektech, které přinášejí alternativy, a to i díky dotační podpoře.

Zelené střechy patří do našich města a i v dalších letech se počítá s jejich významnou podporou. Takové střechy ochlazují okolí, absorbují dešťovou vodu a zlepšují klima. Z jakých dotačních programů na jejich výstavbu můžete čerpat finance, se dočtete v našem časopisu.

Za Úspěšným projektem jsme se vydali do Kroměříže, kde zvelebili náměstí, kterému dominuje kruhový objezd. V reportáži se podíváme na ptačí louky, soukromou přírodní rezervaci, kde se díky dlouhodobé a soustavné péči daří rostlinám, živočichům a přírodě obecně.

Další zajímavé čtení přinášíme v rubrikách Technologie a Zahraničí, jako vždy na stránkách najdete přehledy výzev a realizovaných projektů.

PRIORITA 2/2021

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů