Čtvrtek, 28. března 2024

Olympiáda v inovacích: Obce soutěží v udržitelné energetice či chytrých technologiích

Olympiáda v inovacích: Obce soutěží v udržitelné energetice či chytrých technologiích

Platforma Obec 2030 vyhlásila novou soutěž o nejlepší obecní inovace, které přinášejí energetickou soběstačnost, zefektivňují nakládání s odpady nebo zlepšují stav životního prostředí. Obce mohou své realizované projekty do soutěže přihlásit do konce srpna. Vítězové získají ceny, jež podpoří další obecní rozvoj, například zapůjčení elektromobilu, bezplatné služby energetického manažera nebo vytvoření strategického plánu. Záštitu nad soutěží převzalo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

,,České, moravské a slezské obce se modernizují v oblasti technologií, energetiky, kvality ovzduší i života občanů. Díky inovativně smýšlejícím starostkám a starostům napříč republikou už máme řadu příkladů, kdy využití chytrých řešení zlepšuje jak život místních občanů, tak stav životního prostřední. Chceme obce v tomto úsilí podpořit a přinést ostatním inspiraci podle již realizovaných úspěšných projektů," říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR, které je partnerem platformy Obec 2030.

Do nové soutěže mohou zástupci kterékoliv obce v ČR snadno přihlásit tamní projekt vyplněním stručného formuláře na internetových stránkách. Přihlásit lze projekty, které spadají do následujících kategorií: chytré technologie, udržitelná energetika, čistá mobilita, kvalita ovzduší a životního prostředí a cirkulární ekonomika. Po uzavření přihlášek vybere odborná porota finalisty, z nichž vítěze určí hlasování účastníků a porotců. Vyhlášení výsledků proběhne v listopadu.

Vítězné obce získají ceny, které podpoří další rozvoj v oblasti mobility, energetiky a fungování obce. K cenám patří roční zapůjčení elektromobilu pro obecní účely, poradenství energetického manažera, vytvoření obecního digitálního 3D modelu či vytvoření strategického plánu dalšího obecního rozvoje. Partnery soutěže i platformy Obec 2030 jsou také ŠKODA AUTO, ČEZ ESCO a Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN).

,,Je nám ctí, že můžeme poskytovat poradenství a služby, které povedou k větší energetické soběstačnosti a energetickým úsporám obcí v České republice," říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

,,Obce jsou pro nás důležitým partnerem při zavádění ekologických řešení v dopravě, která zachovávají komfort uživatelů a zároveň jsou šetrnější k životnímu prostředí," uvádí Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO.

,,Podstatná část odpadů lze sekundárně efektivně využít jako zdroj, a snížit tak nejen dopady na přírodu, ale i na výdaje obecní pokladny," dodává Soňa Jonášová, ředitelka INCIEN.

V rámci platformy Obec 2030 čerpá informaci a vyměňuje si praktické zkušenosti už více jak 200 starostů tuzemských obcí. Platforma Obec 2030 ve spolupráci s experty daných oborů pomáhá obcím formou poradenství s přípravou energetických a environmentálních projektů, zajištěním financování i samotnou realizací. Zároveň propojuje starosty a umožňuje jim sdílet ukázky dobré praxe.

Takovým příkladem z poslední doby je třeba severomoravská obec Nemile, která instaluje na střechu čistírny odpadních vod fotovoltaickou elektrárnu, která zajistí třetinu její spotřeby. Na střeše se počítá se třemi řadami po 18 fotovoltaických panelech.

,,Rozhodli jsme se do projektu jít, abychom vedle pozitivního vlivu na životní prostředí zvýšili i hospodárnost obce. Celková úspora na energiích by měla přesáhnout dva miliony korun a přírodě ušetříme 310 tun emisí oxidu uhličitého," říká starosta Nemile Petr Šimek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů