Čtvrtek, 28. března 2024

Pandemie je oproti klimatickým změnám snadný problém, míní Gates

Pandemie je oproti klimatickým změnám snadný problém, míní Gates

Ve srovnání s bojem proti klimatickým změnám je zastavení pandemie covidu-19 velmi snadné. Takto se o víkendu vyjádřil zakladatel společnosti Microsoft a filantrop Bill Gates, který o současných výzvách hovořil se zpravodajskou společností BBC. Problém změny klimatu podle něj vyžaduje transformaci společnosti, jakou lidstvo ještě nezažilo.

"Jsou potřeba změny napříč celou fyzickou ekonomikou. Proměnit ocelárny, cementárny, energetiku, dopravu," řekl jeden z nejbohatších mužů planety. "Pandemie skončí, protože za rok byly vynalezeny tyto úžasné vakcíny a teď se je snažíme dostat do patřičného měřítka a přizpůsobit mutacím, ale ve srovnání s klimatickými změnami je to velmi, velmi snadné," prohlásil.

Složitost ekologické výzvy Gates ilustroval dvěma čísly: 51 miliard a nula. Lidstvo aktuálně vypouští skleníkové plyny do atmosféry tempem zhruba 51 miliard tun ročně, zatímco nula tun je pro zakladatele Microsoftu a mnoho dalších cílem.

"Pokud se nám podaří dostat na nulu, bude to nejúžasnější věc, jakou kdy lidstvo udělalo," uvedl Gates, který v této souvislosti hovoří o horizontu příštích 30 let. Americkému miliardáři aktuálně vychází kniha s názvem "jak se vyhnout klimatické pohromě", která je jakýmsi průvodcem pro boj proti klimatickým změnám.

BBC vysvětluje, že dosažením nulových emisí je myšlen stav, kdy je veškerá produkce skleníkových plynů vyvážená mechanismy na jejich zneškodnění. Jedním takovým mechanismem jsou stromy, které svými listy absorbují oxid uhličitý.

Gates se nyní podle BBC zabývá i tím, jak mohou v tomto směru pomoci nejnovější technologie. V rozhovoru ale zdůraznil, že bez rozsáhlých vládních iniciativ "není možné, abychom se nedopracovali k obrovské katastrofě".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů