Pátek, 29. března 2024

Zpomalme na silnicích. Zachráníme stromy i lidské životy

Zpomalme na silnicích. Zachráníme stromy i lidské životy

Tragickým koncům na silnicích se dá předejít jinak než plošným kácením většinou zdravých stromů. Na vině je příliš riskantní jízda, proto je při průjezdu alejemi potřeba zpomalit. Pomůže také zviditelnit kmeny stromů a na některých místech ochrana svodidly. Zachráníme nejen stromy mizející z české krajiny, zabráníme i zbytečným ztrátám na lidských životech.

"Určitě se shodneme, že cesty by měly být bezpečné. Bezpečnosti ale dosáhneme především odpovědnou jízdou. Poučme se od Francie, Německa a dalších západních zemích, kde stromy kolem silnic nekácí a přesto se v nich jezdí bezpečně," říká Marcela Klemensová z Arniky.

Nárazem do stromu loni přišlo o život 65 lidí ze 460 obětí dopravních nehod (1). Důvodem byla nepozornost, vysoká rychlost, nezvládnutí jízdy a vjetí do protisměru. Až na malé výkyvy se statistiky dlouhodobě nemění a každý rok zůstávají na podobné úrovni.

Pro snížení počtu nehod (2) končící nárazem do stromu se nabízí hned několik opatření, které je potřeba velmi důrazně vymáhat. Konkrétně jde o snížení rychlosti při průjezdu alejemi, zákaz předjíždění, oddělení stromů svodidly na rizikových místech, zviditelnění kmenů reflexními prvky a v neposlední řadě zpřísnění pokut za nedodržování pravidel.

Francouzský výzkum (3) okresních silnic před časem odhalil, že v okresech s desetkrát vyšší hustotou alejí bylo dokonce zaznamenáno třikrát nižší riziko nehodovosti. Zjistilo se, že aleje indikují zatáčky, křižovatky a vjezdy k aglomeracím mnohem lépe než dopravní značky. Zvyšují také možnost předvídat, kterým směrem silnice povede krajinou. A to nejen za běžných podmínek, ale i za deště a sněžení či v noci. Vyplynulo to z údajů francouzského Úřadu pro sledování bezpečnosti silničního provozu.

Mezi českými řidiči stále panuje přesvědčení, že stromy představují hrozbu. Proto se na místo důslednější prevence riskantní rychlé jízdy uvažuje pouze o plošném kácení (4) stromů bez náhrady. Často to odnáší i zdravé porosty, které bezprostředně provoz neohrožují. Obětováním alejí však vznikají výrazné škody - od narušení tradičního vzhledu krajiny, zničení kulturního dědictví až po nevratné zhoršení životního prostředí.

V České republice mají údržbu komunikací včetně pravidelné kontroly a péče o stromy na starosti příslušné správy silnic. Ke kácení mohou přistoupit jen u nemocných dřevin nebo u těch, které svými kořeny zasahují do tělesa komunikace. Vždy ale až po vyhodnocení stavu stromu odborníkem a vždy s odpovídající náhradní výsadbou, které se správy nezřídka vyhýbají.

Ze statistik (5) vyplývá, že kácení podél silnic převažuje a stromů ubývá. Tři vykácené stromy loni nahradily jen dvě sazenice a většinou se sázelo na jiných místech. Často se kácí bez náhradní výsadby, na území celé republiky stromů podél cest dlouhodobě ubývá a mizí tak levná a účinná ochrana před extrémními teplotami, suchem a prachem i naše historické dědictví.

Stromy jsou součástí krajiny a měst, ve kterých žijeme.

Poznámky

1) Aleje.org: Dopravní nehody http://aleje.org/pro-uredniky-a-spravce/dopravni-nehody

2) Aleje.org: Jak zvýšit bezpečnost http://aleje.org/pro-uredniky-a-spravce/jak-zvysit-bezpecnost

3) Aleje.org: Aleje a bezpečnost silničního provozu ve Francii http://aleje.org/pro-uredniky-a-spravce/francouzska-studie

4) Aleje.org: Plošné kácení alejí http://aleje.org/pro-uredniky-a-spravce/plosne-kaceni-aleji

5) Arnika.org: V deseti krajích se podél silnic převážně kácí. Sazenice nestačí nahrazovat padlé stromy https://arnika.org/v-deseti-krajich-se-podel-silnic-prevazne-kaci-sazenice-nestaci-nahrazovat-padle-stromy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů