Pátek, 26. dubna 2024

Ochránci přírody budou opět zjišťovat počet šelem v Beskydech

Ochránci přírody budou opět zjišťovat počet šelem v Beskydech

Ochránci přírody s dobrovolníky začnou od čtvrtka znovu mapovat výskyt velkých šelem v Beskydech. Už posedmatřicáté budou v pohoří hledat stopy rysů, vlků a medvědů, uvedli dnes v tiskové zprávě zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Výsledky mapování budou využity při ochraně šelem.

První mapování výskytu velkých šelem v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy se uskutečnilo v roce 1984. "Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu krajinou," uvedla koordinátorka akce Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy.

Podle posledních odhadů ochránců přírody se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem deseti rysů.

"Převážně na slovenské straně Javorníků se zdržuje větší vlčí smečka, zatímco na území CHKO Beskydy se nadále pohybují spíše jednotliví vlci. Do Slezských Beskyd přecházejí vlci z Polska," uvedla Bartošová.

O medvědici Emě, která se přesunula z Beskyd na Slovensko, nemají ochránci zprávy. "Na jaře 2020 byly zaznamenány dva případy medvědích škod na včelstvech ve Veřovických vrších a ve východní části Moravskoslezských Beskyd. Později byl výskyt medvěda potvrzen na slovenské straně Javorníků. Je možné, že kvůli stále častějšímu vyrušování lidmi se medvědi zdržují v nejodlehlejších lokalitách, kde unikají pozornosti," doplnila Bartošová.

Stopaři se v terénu pohybují pěšky, na běžkách nebo sněžnicích. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky mapování, které vyhodnocuje AOPK ČR, budou k dispozici asi za měsíc. Spolu s pracovníky správy chráněné krajinné oblasti se do terénu tradičně vydávají i zástupci Hnutí Duha, kteří již několik let dobrovolníky školí. Ve stejnou dobu jako v CHKO Beskydy se budou šelmy monitorovat i na území slovenské CHKO Kysuce. Podruhé se přidá také CHKO Bílé Karpaty.

Zatímco vlka a rysa mohou lidé v tuzemsku spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen v lesích Beskyd, kam přichází ze sousedního Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v České republice chránění. Kvůli jejich výskytu je CHKO Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů