Pátek, 29. března 2024

Suzano a Spinnova postaví továrnu na udržitelná textilní vlákna

Suzano a Spinnova postaví továrnu na udržitelná textilní vlákna

Brazilský výrobce buničiny Suzano a finský výrobce celulózových vláken Spinnova postaví ve Finsku továrnu na výrobu udržitelných textilních vláken ze dřeva a odpadu. Cílem je zahájit komerční výrobu do konce roku 2022. Generální ředitel firmy Spinnova Janne Poranen to řekl agentuře Reuters.

Módní průmysl hledá udržitelné alternativy k bavlně, která potřebuje velké množství vody, a viskóze, při jejíž tradiční výrobě se používají toxické chemikálie a polyester. V současnosti funguje několik výzkumných projektů týkajících se možné výroby oblečení ze dřeva.

Spinnova vyvinula svoji technologii, která umožňuje výrobu textilních vláken bez použití rozpouštědel škodlivých pro životní prostředí, ve spolupráci s módními společnostmi jako Bestseller či Marimekko a Bergans. Partnerem se má nově stát také druhý největší prodejce módního oblečení na světě H&M.

Poranen věří, že výrobní metoda jeho firmy jako jediná na světě v rámci celého procesu rozpouštění materiálu nepoužívá žádné škodlivé chemikálie. Vlákna také mohou být znovu a znovu recyklována na nová vlákna.

Nová továrna se má nacházet severně od finského hlavního města. Celková investice má činit 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč), z toho 20 milionů eur bude investice do továrny. Zbývající částka je investice firmy Suzano do suroviny na výrobu vláken, kterou je mikrofibrilovaná celulóza, neboli nanocelulóza. Podle Poranena je možné vlákna vyrábět i ze zemědělského odpadu, jako je sláma z pšenice nebo ječmene. K plánované kapacitě výroby se zatím firmy nevyjádřily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů