Pátek, 19. dubna 2024

PIŠTE SI DO DIÁŘE: PLOGGING S BĚHEJ LESY A ROZBĚHÁME ČESKO - 27.3.2021!

PIŠTE SI DO DIÁŘE: PLOGGING S BĚHEJ LESY A ROZBĚHÁME ČESKO - 27.3.2021!

Plogging. Výběh, při kterém nejde o rychlost nebo délku trasy, ale o pomoc přírodě. Buď u této celorepublikové akce s námi. Pojďme dopřát naší zemi, aby se na jaře probudila krásně čistá a udělat při tom i něco pro sebe. Nalistuj si diář na sobotě 27.3.2021.

Co je plogging?

Mrkni na video, kde je vše vysvětleno. Ve zkratce se jedná o výběh, kde nejde o rychlost nebo délku trasy, ale o pomoc přírodě. Při běhu sbíráš odpadky, které v přírodě nechali nepořádní spoluobčané. Nejen, že uděláš něco pro své zdraví, ale navíc pomůžeš přírodě. S ploggingem vyrazíme do 25 míst po České republice!


Příhlášení a průbeh akce

Jdeš do toho s námi? Tady vyčmucháš jednoduchý návod, jak na to!

  1. Začni na této stránce. Registruj se jako dobrovolník.
  2. Z mapky si vyber výběh, který ti vyhovuje. Naše akce budou označeny takto:
    "Město - Plogging s Rozběháme Česko a Běhej lesy". Zatím je přihlášeno 18 výběhů po ČR, akce budou v následujících dnech ještě přibývat.
    Je skvělé, že mnoho výběhů nalezneš přímo v lokalitách našich závodů!
  3. U dané akce už nalezneš všechny potřebné informace, kde se setkat, atd.
  4. V sobotu 27.3. doraz na výběh. S sebou měj vlastní rukavice na úklid.
  5. Vyzvedni si na sjednaném místě pytle na odpadky a mapku s vyznačeným místem úklidu. A jde se (vybíhá se) na to!
  6. Akce proběhne dle aktuálních vládních opatření. Zatím počítáme s variantou jednotlivců či menších skupinek. Pokud by se opatření zmírnila, upravila by se organizace. Ideálně by celá skupina běžela a uklízela dohromady.
  7. Při úklidu tě bude určitě zajímat, kam s odpadem. Narazit můžeš na použitý olej, baterie, atd. Pokud si nebudeš vědět rady, mrkni sem.

A co za to?

Bude tě hřát příjemný pocit dobrého skutku a sportovního výkonu. To je jasné. Ale abychom tě ještě více namotivovali, můžeš se těšit na hodnotné ceny od partnera Generali Investments CEE, našeho hlavního partnera v oblasti třídení odpadu a ekologie. Vyber si jednu z možností, jak se v sobotu 27.3. zapojit. My na každé sociální síti vylosujeme několik šťastlivců, které odměníme krásnými cenami.

  • Přidej fotku z plogging výběhu na Instagram pod hashtagem #behejlesyplogging
  • Zapoj se fotkou na Facebooku v komentářích pod příspěvkem o ploggingu.
  • Nebo zaznamenej svůj výběh přidáním fotky do našeho STRAVA klubu Běhej lesy. (Je potřeba být členem, pak jít do sekce příspěvků "Posts" - "Create a post")

Spojení zelených a běžeckých sil

Kdo Běhej lesy trochu zná, tak ví, že se jedná o seriál závodů se zelenou duší. Jelikož je příroda nedílnou součástí našich závodů, staráme se o ni, aby se cítila jako v bavlnce... nebo spíš v mechu? Všechny naše ekologické kroky se zelení na této stránce. Rozhodli jsme se však spojit síly i s dalšími organizacemi, kterým životní prostředí není lhostejné a připravit pro tebe akci, na kterou nezapomeneme ani my, ani příroda.

Rozběháme Česko určitě znáš z našich výběhů. Jejich organizace si klade za cíl rozpohybovat během všechny kouty České republiky. Společně s jejich šikovnými ambasadory jsme rozběhali desítky běžců před jednotlivými závody Běhej lesy. Zároveň máme za sebou i společnou organizaci prvního plogging výběhu, který proběhl v srpnu v Jizerkách.

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Za uplynulé tři roky uskutečnili celkem 7 917 úklidových akcí, zapojili 314 367 dobrovolníků a uklidili 5 000 tun odpadu. Mimo to k úklidu dokázali namotivovat i řadu dalších organizací. Spojením našich zelených sil věříme v krásnou celorepublikovou akci plnou sportu, úklidu a dobré nálady!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů