Pátek, 19. dubna 2024

Třídíte správně odpad? Zopakujte si základní barevné rozlišení

Třídíte správně odpad? Zopakujte si základní barevné rozlišení

Odpad... Na první dojem nepříjemná věc, která je všude kolem nás. Denně za sebou většina lidí zanechá několik kilogramů odpadní stopy a ani v případě, že žijeme střídmě a dodržujeme ekologické zásady dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, se alespoň minimálnímu odpadu nevyhneme. To nicméně nemusí být nutně špatně. Materiál použitý na výrobu věcí, které už nepotřebujeme, lze ve většině případů recyklovat a znovu poslat do oběhu. My sami můžeme recyklaci také pomoci, a to řádným tříděním odpadu dle daných pravidel. Tato činnost se v dnešní době stává standardem. Třídíme ale opravdu správně? Pojďme si pro jistotu zopakovat pravidla pro barevné rozlišení odpadních nádob.

Modrá pro papír dobrá

Papír a nejrůznější papírenské výrobky, časopisy, krabice, papírové tašky a další zboží, to vše směřuje do kontejneru, který se vyznačuje sytě modrou barvou. Buď je nádoba modrá celá, nebo jsou na ní alespoň takto zbarvené prvky, a to jak v České republice, tak v dalších zemích, kde platí stejná pravidla recyklace. Odpadní nádoby mohou být plastové, nebo lze využít ocelový kontejner třeba jen s modrým víkem. Dokázali byste určit, co do kontejneru na papír nepatří? Jsou to knihy s ponechanou vazbou nebo jakkoliv znečištěný papír. S krabicí od pizzy tedy musíte jinam.

Žlutý kamarád na plasty

Jasně žlutá odpadní nádoba určená na plasty svítí mezi svými parťáky a je na první pohled zřetelně vidět. To se hodí, už vzhledem k tomu, že plastového odpadu vyprodukujeme objemově suverénně nejvíc. Není se čemu divit, vždyť kam naše oko pohlédne, tam je nějaký předmět v plastovém obalu. Často je využíváno zvonových kontejnerů s kulatým otvorem pro vhoz, ve městech i obcích ale můžeme vidět také pojízdnou nádobu s horním plněním. Pro ušetření místa v kontejneru je důrazně doporučováno plast zmáčknout nebo sešlápnout. Pozor - mastné obaly se zbytky a především plast se stopami chemikálií do kontejneru na plasty nepatří.

Kam se sklem?

Tlumeně zelená barva byla mezinárodními recyklačními standardy přisouzena sklu. Sem směřuje veškerý skleněný materiál, samozřejmě s určitými výjimkami, které by měly být uvedeny na etiketě nádoby tak, aby lidé dostali jasnou nápovědu, co zde vyhodit a co ne. Na některých místech se setkáte také s bílým kontejnerem. Pokud máte k dispozici jak zelenou, tak bílou variantu, do bílé by mělo putovat čiré, ,,bílé" sklo, zatímco do zelené sklo barevné. Ani jedna nádoba není určena na keramiku nebo porcelán.

Další možnosti třídění

Jistě jste si všimli, že kromě klasických "tří mušketýrů" můžete v obci či městě, kde žijete, čím dál častěji vídat další barevné varianty odpadních kontejnerů. Jaké to jsou a kam je zařadit? Černo-oranžové nádoby skrývají použité nápojové kartony - obaly od džusů, mléka apod. Ano, tyto kartony nepatří k papíru, nýbrž právě sem. Setkat se můžete také s šedou nádobou. Ta je určena kovům, to znamená recyklovatelným plechovkám, konzervám a kovovým součástkám. Červený kontejner do sebe ukládá různou nefunkční elektroniku. A řešit bychom měli také bioodpad, obzvlášť v případě, že nemáme jak a kde kompostovat. Tomu, aby zbytky potravin zbytečně skončily v popelnici na směsný odpad, zabrání speciální hnědá nádoba. Doufáme, že se povědomí o těchto "doplňkových" odpadních nádobách brzy rozšíří a třídění bioodpadu, kartonů či kovů bude v blízké budoucnosti samozřejmostí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů