Pátek, 19. dubna 2024

5 tipů pro zdravou ložnici

5 tipů pro zdravou ložnici

Spánková hygiena je v posledních letech velmi hojně diskutovaným tématem. Některá její pravidla jsme si však stále nedokázali osvojit, protože jednoduše nechápeme, jak jsou důležitá. A právě proto se vám je v dnešním článku pokusíme objasnit.

Probereme jak klasickou hygienu v ložnici, tak i pocity a atmosféru, jež by v této místnosti měly převládat. Koneckonců - trávíme tu asi třetinu našeho života, takže bychom si na tom rozhodně měli dát záležet.

Jak je to s vhodnou teplotou

Odhady jsou v tomto směru různé a velmi záleží na pocitovém komfortu každého z nás, ovšem všeobecně uznávané rozmezí hovoří o 15-20 °C, přičemž jeho horní hranice se hodí ve chvíli, kdy do postele uléháte nemocní nebo kdy svůj spánkový prostor sdílíte s malými dětmi do dvou let. Ve všech ostatních případech je doporučena teplota nižší.

A ve hře je i časté větrání. To nemá pouze zajistit vyschnutí lůžka po nočním spánku (koneckonců moderní kvalitní matrace žádné podobné funkční berličky nepotřebují), mnohem spíše je nutné se při něm zaměřit na opravdu důkladnou výměnu vzduchu a dodání kyslíku zvenčí. V takovém prostoru se vám bude později mnohem lépe usínat.

Zaměřte se také na pocitový komfort

Aby bylo jasno - lidé nejsou ,,dělaní" do stísněných prostor. Koneckonců - už i pravěcí lovci si své obytné jeskyně vybírali, pokud možno co největší. V malých místnostech se proto obvykle necítíme dobře a pokud je navíc ještě vyplníme nejrůznějšími ,,lapači prachu" nebo harampádím, které se zkrátka jinam nevešlo, pak to ke kvalitě našeho spánku rozhodně nepřispěje.

zdravy spanek

A prach, který nestíháme z mnoha členitých ploch pravidelně odstraňovat, nám může dělat potíže během spánku. Také něm přežívají různí roztoči, kteří se pak oklikou dostávají i do matrace. Tady se živí vlasy či šupinkami naší kůže a na oplátku vylučují škodlivé toxiny.

Náš tip: Chceme-li se zbavit roztočů v matraci, můžeme použít nejrůznější přírodní prostředky založené na některých bylinkách (například tymián nebo eukalyptus). Dlouhodobě nejlepší ochranou je však pratelný potah na matraci, který ji zároveň ochrání i před jakýmkoliv znečištěním.

Jak je to s rošty a úložným prostorem v posteli

Všeobecně platí, že chceme-li svým matracím zajistit maximální prodyšnost, měli bychom je vždy pokládat na lamelové rošty. Díky tomu doje k jejich žádoucímu odvětrávání ze všech stran a ony se tak během dne dokáží zbavit veškeré nasáknuté vlhkosti - a to i ze samého středu jádra. Výjimku tvoří pružinová matrace, ta je jako jediná určena na pevný podklad například v podobě desky či oblíbené postele z palet.

cistota domov

A pokud je to jen trochu možné, vždy vybírejte postel bez úložného prostoru. Zajistí vám totiž lepší odvětrání lůžka za všech okolností.

Dbejte i na správný výběr podlahové krytiny

Pod postel se při úklidu jen obtížně dostáváme. Nemělo bychom si tedy všechno ztěžovat tím, že její nohy ještě postavíme na koberec, na němž se všechny nečistoty drží s mnohdy značnou úporností. Mnohem lepší je v tomto směru linoleum nebo plovoucí podlaha. Ty totiž můžete snadno vytřít a zbavit se tak i těch nejmenších nečistot. A mop pod postel přece jen dosáhne o něco lépe než běžný vysavač.

Víte, jak jsou vyrobeny vaše matrace?

Několikrát jsme tu mluvili o tom, jak zajistit své posteli maximální odvětrávání a prodyšnost. Ovšem pořídíte-li špatné matrace, nepomůže vám v tomto směru vůbec nic. Pozor dejte zejména na lepené matrace, spojované za pomoci syntetických lepidel. Pokud však vsadíte na české matrace Tropico, pak vám podobné problémy nehrozí. Používají totiž Švýcarská lepidla na vodní bázi, takže budou zaručeně dýchat za všech okolností.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů