Čtvrtek, 28. března 2024

Města získala návod, jak šetřit klima i peníze

Města získala návod, jak šetřit klima i peníze

Města a obce stojí v současné době před obrovskou výzvou. Jak čelit dopadům klimatické změny? Nesnesitelná vedra a sucha jsou jen malou částí problému. Ochrana klimatu přitom šetří nejen zdraví lidí a přírodu, ale také finance. Jen úspory na energetice mohou městům přinést každoročně miliony korun zpět do rozpočtu.

Ke zmírňování nepříznivých dopadů klimatické změny vede energetický management, promyšlené územní plánování či vhodná úprava dopravní infrastruktury. V současné době je navíc nejvhodnější čas na přípravu městských projektů. Možnosti financování hlavně z evropských fondů jsou široké.

Příležitost, kterou nesmíme propásnout

Jaké konkrétní kroky pro ochranu klimatu mohou obce činit a kde přesně na ně získat peníze? Tím se zabývá nová publikace Zapojujeme města do klimatických řešení, kterou vydává Centrum pro dopravu a energetiku společně s Klimatickou koalicí.

"Řešení udržitelné energetiky a ochrany klimatu na místní úrovni vyžaduje velmi málo kompromisů. V evropských fondech jsou k dispozici stovky miliard korun. Možnosti trvalých energetických úspor jsou obrovské. A navíc z toho budou těžit občané i životní prostředí. Je to příležitost, kterou česká města nesmí prošvihnout," uvádí Tomáš Jungwirth z Centra pro dopravu a energetiku, autor publikace.

Prvním krokem, který mohou města a obce udělat, je připojit se k Paktu starostů a primátorů pro klima a energetiku. V Česku se pro to rozhodlo zatím 20 měst. Mezi nimi například Praha, Písek, Jeseník či Litoměřice. Právě Litoměřice ušetřily během pěti let přes 42 milionů korun díky změnám v hospodaření s energiemi.

Následuje zavedení pozice energetického manažera a vytvoření akčního plánu, tzv. SECAPu. ,,Jedním z nejdůležitějších přínosů takového akčního plánu je, že motivuje obce dát si dohromady data. Bez nich se nedá plánovat," vysvětluje Jiří Tencar, garant oblasti energetiky ze Smart Písek. Dalším zásadním přínosem SECAPu podle něj je, že města získají promyšlenou strategii, jak zavádět jednotlivá opatření, která vedou ke snižování emisí.

Komunitní energetika trendem budoucnosti

Města mohou také rozvíjet komunitní energetiku a investovat do lokální čisté energie. "Je třeba změnit uvažování a nespoléhat se na centralizovanou a špinavou energetiku včerejška. Trendy blízké budoucnosti jsou lokální zdroje energie a tepla," vysvětluje Jungwirth.

Velkou roli v rozvoji měst mají místní obyvatelé. Právě oni mohou prosazovat zásadní změny. ,,Iniciovali jsme vznik poradního orgánu s názvem Rada pro klima. V rámci ní jsme prosadili pozici energetického manažera. Doufáme, že se stane hybnou silou a přinese oživení klimatické agendy ve městě," popsala situaci v Liberci Anna Kšírová, zakladatelka spolku Rodiče za klima Liberec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů