Čtvrtek, 28. března 2024

U Vyškova vznikne zhruba hektarový mokřad

U Vyškova vznikne zhruba hektarový mokřad

U Vyškova v místě zvaném Padělky vznikne asi hektarový mokřad, město na něj získalo zhruba třímilionovou dotaci. Posílí se jím přirozená funkce krajiny. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí radnice Michal Kočí.

Mokřad je sezonně nebo trvale podmáčená plocha, která poskytuje přirozené podmínky k rozvoji rostlin i pro život mnoha obojživelníků. U Vyškova vznikne mezi dálničním přivaděčem a Kačencem.

"Výstavbou mokřadu zvýšíme retenční schopnost území a vytvoříme důležitý biotop pro existenci řady vodních a mokřadních živočichů a rostlin. Nezapomeneme na nejrůznější lavičky, hráze nebo mostky, část území tak nabídne Vyškovanům možnost vyrazit do přírody," uvedl místostarosta Vyškova Josef Kachlík (Volba pro město).

V lokalitě vzniknou po levé straně Lulečského potoka tůně, po druhé straně mokřad. Výměra pozemků je 35.000 metrů čtverečních, plocha mokřadních systémů se pohybuje okolo jednoho hektaru.

Mokřadu může prospívat mírný "nepořádek". Znamená to, že je vhodné v místě ponechávat dřevo z prořezávek, hromádky kamení nebo padlé kmeny. Cílem je podpora živočichů. "Plazům nebo obojživelníkům slouží hromady a kmeny jako místa úkrytu, zimování a lovu potravy, ptáci využívají hromady klestí jako hnízdiště a místa sběru potravy a brouci upotřebí ponechané padlé kmeny k rozmnožování," uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Výše evropské dotace z Operačního programu životní prostředí je asi 2,9 milionu korun. Na řadě je nyní podle mluvčího výběr administrátora a následně dodavatele, který stanoví definitivní cenu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů