Středa, 24. dubna 2024

Lidé dnes budou uklízet ČR, kvůli covidu budou akce individuální

Lidé dnes budou uklízet ČR, kvůli covidu budou akce individuální

Dobrovolníci po celém Česku budou dnes uklízet po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru to tentokrát nebudou hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.

Místní organizátoři akce Ukliďme Česko pro dobrovolníky připravili takzvané pytlomaty, kde najdou pytle na odpad a mapku, kde je třeba nejvíce uklidit a kde nechat sesbíraný odpad. Vmapěúklidů jsou evidovány stovky takových míst.

Letos se do úklidové akce mohu zapojit rovněž běžci a při běhu sbírat odpadky. Podle organizacíBěhej lesyaRozběháme Česko, které dnešní akci zaštítily, bylo přihlášeno několik desítek takových výběhů.

Před rokem organizátoři ze spolku Ukliďme Česko jarní hromadné úklidy republiky kvůli epidemické situaci a vyhlášenému nouzovému stavu odvolali. Nicméně část lidí podle nich uklízela individuálně, řada z nich i opakovaně. O rok dříve se do jarní úklidové akce zapojilo na 156.000 dobrovolníků, kteří sesbírali 2600 tun odpadu na 3895 místech země.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů