Pátek, 19. dubna 2024

Rozsah ničení deštného pralesa ve světe se vloni zvýšil

Rozsah ničení deštného pralesa ve světe se vloni zvýšil

Rozsah ničení deštného pralesa ve světě se v loňském roce zvýšil a dosáhl třetí nejvyšší hodnoty za posledních 20 let. Plocha pralesa se snížila o 4,2 milionu hektarů, což je zhruba rozloha Nizozemska, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje organizace Global Forest Watch (GFW). Rozloha odlesnění se meziročně zvýšila o 12 procent. Situace se zhoršila v Latinské Americe, zatímco v jihovýchodní Asii se mírně zlepšila.

Podle badatelů mohou za odlesňování rozšiřující se lidské aktivity jako zemědělství či těžba dřeva. Během epidemie covidu-19 mnohé státy méně vymáhaly své zákony na ochranu deštného pralesa. Politiky, jež mají za cíl nastartovat ekonomiky po propadu během epidemie, se taktéž mohou negativně promítnout do rychlosti odlesňování. V roce 2020 se ani nepodařilo dosáhnout cíle kupovat pouze udržitelné produkty, které si stanovily globální značky zboží pro domácnosti, napsala agentura Reuters.

Největší plocha odlesnění připadá na Brazílii, kde bylo ztraceno 1,7 milionu hektarů pralesa. To je o 25 procent více než v předloňském roce. Za negativní vývoj mohou podle badatelů větší počet požárů a škrty v rozpočtu institucí, jež mají ochranu pralesu na starost. Odlesnění se zvýšilo i v Bolívii se ztrátou 276.900 hektarů pralesa. Mírné zlepšení naopak zaznamenala Kolumbie.

"Vidíme vcelku významný pokles (odlesňování) v Indonésii a Malajsii, který jsme ale nezaznamenali v jiných částech světa," uvedla Mikaela Weissová z GFW. Za zlepšení podle studie mohou některá opatření tamních vlád. Situace se však nezlepšila v dalších asijských zemích, například v Kambodži, Laosu a Barmě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů