Čtvrtek, 28. března 2024

Břeclav od září končí se slevami na svoz odpadu za důsledné třídění

Břeclav od září končí se slevami na svoz odpadu za důsledné třídění

Břeclav od letošního září zruší slevu z ročního poplatku za svoz odpadu, kterou mohli lidé získat za důsledné třídění plastu a papíru. Do systému adresného třídění se přihlásilo méně lidí, než radnice očekávala a než si stanovila před rokem, kdy systém spustila. Vedení města o tom informovalo v tiskové zprávě.

"Do systému adresného třídění je v Břeclavi v tuto chvíli zapojeno kolem 8 000 lidí, což nesplnilo hranici, kterou jsme si před rokem a půl dali, a kterou bylo zapojení poloviny občanů během prvního roku," uvedlo vedení města. Břeclav má asi 25.000 obyvatel.

"Druhým zásadním faktorem jsou dopady nového odpadového zákona, který má vliv na vývoj trhu s plastovým odpadem, který byl ještě před dvěma lety obchodovatelný, ale dnes už - snad s výjimkou PET lahví - není. Koronavirová krize nás samozřejmě nutí mnohem více počítat náklady a má také obrovský vliv na cenu ropy. Plasty je pak mnohem levnější vyrobit z ropy, než je recyklovat, a podle toho se odpadový trh samozřejmě chová," doplnil další důvod místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

V minulém roce narostlo množství odpadu v Břeclavi o 23 procent, vytříděno bylo 27 procent odpadu. Motivační systém měl přitom zájem o třídění zvýšit. "Nechceme se vymlouvat na covid, občané většinově tuto změnu za svou nepřijali. To určitě neznamená, že se přestaneme odpadům věnovat. Je to jedno ze zásadních témat naší doby a současné vedení města má ambici tyto věci řešit. Budeme řešit bio, budeme řešit odpady, které ve městě odkládají podnikatelé, budeme řešit černé skládky," dodal Matuška.

Už letos město rozdá lidem 1500 kompostérů. Slevu za důsledné třídění odpadu poskytne radnice letos v září naposled, do konce září bude platit svoz plastu a papíru od rodinných domů podle současných svozových kalendářů.

Zrušení systému slev ale neznamená konec evidence odpadů. I nadále pokračují namátkové rozbory obsahu popelnic i úpravy jednotlivých sběrných míst. Vedení města se od příštího roku zaměří více na svoz bioodpadu, chce jej zavést u všech rodinných domů ve městě. V Břeclavi lidé platí ročně za odvoz odpadu 600 korun, reálné náklady jsou 770 korun, město tedy svoz odpadu dotuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů