Pátek, 29. března 2024

Letní číslo Zpravodaje MŽP míří do přírody. Žhavým tématem je overturismus

Letní číslo Zpravodaje MŽP míří do přírody. Žhavým tématem je overturismus

Nové číslo Zpravodaje otevírá aktuální a citlivé téma ochrany přírody a snaží se dobrat odpovědí na otázky typu: Je nápor turistů v české přírodě dobrou, nebo špatnou zprávou? Stanou se na vyhlášených přírodních lokalitách zátarasy a omezení pohybu lidí v podobě řetězů v budoucnu běžnou součástí opatření ochrany přírody? Jak víme, na Sněžce už tomu tak je. Také pokud zrovna nemáte nápad, kam o prázdninách zamířit a v klidu a bez davů vychutnávat krásu české přírody a její zvuky, začtěte se. Některé odpovědi a zajímavosti vám k tomu nabízí nový Zpravodaj MŽP.

Zástupců ochrany nejcennějších částí české přírody se ve Zpravodaji ptáme, jaká je tam návštěvnost v posledních letech a kam směřují preventivní opatření i osvěta. Díky němu získáte několik nových tipů na výlety do méně známých lokalit stranou běžných turistických cílů.

Náměstek MŽP Vladimír Mana otevírá otázku, zda nenastává doba pro razantní zvednutí laťky výše pokut za ničení přírody. V rozhovoru s ním se podíváme na budoucnost postihů za poškozování přírody, které je nutné upravit, aby lépe odpovídaly současným příjmům a také typu deliktů a jejich závažnosti.

Antiinvazní novela zákona o ochraně přírody a krajiny prošla počátkem června Sněmovnou a čeká nyní na projednání v Senátu. Novela do našeho práva zapracovává evropskou legislativu pro omezování škodlivého dopadu zavlečených a rozpínajících se rostlinných a živočišných druhů na biodiverzitu, zdraví lidí i hospodářství. Díky ní bude možné prakticky regulovat. V neposlední řadě rovněž novela posílila pravomoci stráže přírody, která bude pomáhat v komunikaci a usměrňování návštěvníků a turistů v místech postižených overturismem.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů