Pátek, 19. dubna 2024

Procter & Gamble uvádí první papírovou láhev Lenor

Procter & Gamble uvádí první papírovou láhev Lenor

Společnost Procter & Gamble představuje první pilotní papírovou láhev značky Lenor a připojuje se tak ke komunitě průkopnických značek sdružených kolem společnosti Paboco

Cílem divize Fabric & Home Care společnosti Procter & Gamble je co nejrychleji snižovat množství plastů a vytvářet řešení pro ekologicky udržitelné obaly. Proto se spojila se skupinou inovátorů a společně s nimi se soustředí na vytvoření láhve z biologických materiálů. Aviváže značky Lenor společnosti P&G se nyní budou plnit do skutečného prototypu papírové láhve, která je významným milníkem ve snaze omezit plastovou a uhlíkovou stopu.

Společnost P&G ve spolupráci s výrobcem papírových láhví Paboco představuje svou první papírovou láhev pro značku Lenor a oznamuje pilotní projekt pro západní Evropu, který započne v roce 2022. Zkušební uvedení na trh bude základem strategie testování a získávání zkušeností, která umožní rozšířit a začlenit papírové obaly do celého portfolia společnosti P&G.

Divize Fabric & Home Care společnosti P&G si předsevzala snížit množství plastů v obalech pro své oblíbené značky, k nimž patří Ariel, Lenor, Tide, Downy, Fairy a Cascade. V rámci svého závazku Ambition 2030 si společnost P&G dala za cíl snížit do roku 2030 podíl primárních plastů o 50 %. Divize Fabric Care Europe se navíc zavázala do roku 2025 dosáhnout 30% absolutního snížení množství plastů a do roku 2022 navrhnout řešení pro 100% recyklovatelnost - naplnění obou závazků je na dobré cestě. Divize Home Care je odhodlaná zcela upustit od používání primárních plastů do roku 2025. Alternativní obaly a pilotní programy, na nichž se podílejí světové značky, jsou klíčovým faktorem na cestě ke snižování dopadů na životní prostředí.

Rychlý rozvoj technologií pro výrobu papírových lahví společnosti Paboco slibuje, že plastový obsah bude možné snížit a nahradit, a ve srovnání s plastovými obaly se tak omezí uhlíková stopa. Tato forma alternativního obalu je stále dostupnější a velmi rychle se rozšiřuje. Její rozvoj podporují přední výrobci spotřebního zboží a odborníci v oboru, mimo jiné společnosti The Coca-Cola Company, Carlsberg Group, The Absolut Company, L'Oréal, BillerudKorsnäs a ALPLA. Jejich společnou vizí je vytvořit první 100% biologickou a recyklovatelnou papírovou láhev na světě použitelnou v průmyslovém měřítku.

První viceprezident pro výzkum a vývoj pro sektor Global Fabric & Home Care Jerry Porter vysvětluje:

,,Jsme nadšení, že se nám podařilo zapojit se do této skupiny inovátorů obalových materiálů. Je to další milník na naší cestě, na kterou jsme se v divizi Fabric & Home Care společnosti P&G vydali s cílem dospět k ekologicky udržitelnějším obalům. Vybraná pilotní značka Lenor již v obalech úspěšně využívá recyklovaný plast a má na svém kontě řadu skvělých výsledků. Ve svých evropských průhledných láhvích dosahuje až 100% obsahu recyklovaného plastu! Nyní se chystáme udělat další krok a soustředit se na obaly na biologické bázi, které mají velmi slibnou budoucnost. Jsme rádi, že se můžeme společně s našimi partnery podílet na vývoji dalších generací papírových lahví."

Prozatímní generální ředitel Gittan Schiöld uvedl jménem společnosti Paboco:

,,Naší vizí je nadobro změnit toto odvětví. Chceme vytvořit svět, který je méně závislý na plastech a který není zahlcený plastovým odpadem. Proto se zaměřujeme na technologie pro oběhovou ekonomiku a navrhujeme obaly z biologických materiálů. Skladovat tekutiny v papíru je velmi náročné, ale pokud se to podaří, nesmírně to prospěje celé planetě. Partnerství divize P&G Fabric & Home Care s výrobci papírových lahví je pro tuto vizi obrovským přínosem. Přispívá k životaschopnosti této technologie a navíc s sebou přináší know-how společnosti P&G. Pro společnost Paboco se tak otvírají nové příležitosti ke škálování technologie papírových lahví."

První papírová láhev pro značku Lenor představuje další krok na cestě k obalům z biologických materiálů. Již nyní výrazně snižuje množství plastu ve srovnání s láhví, kterou používáme dnes. Je to vůbec první láhev svého druhu vyráběná v průmyslovém měřítku, a to jak po stránce designu, tak z hlediska použitých technologií. Je vyrobená z papíru s certifikací FSC, který zaručeně pochází z udržitelného zdroje, a prozatím obsahuje tenkou plastovou bariéru z recyklovaného spotřebního PET materiálu. V návaznosti na poznatky získané z pilotního provozu bude bariéra v dalších verzích láhve zakomponovaná do papírové výstelky. Vznikne tak nezávadná, 100% odbouratelná láhev z biologického materiálu, kterou bude možné plně recyklovat s papírovým odpadem.

Očekává se, že do roku 2030 se značka Lenor spolu s ostatními předními značkami společnosti P&G stane inspirací k odpovědné spotřebě v souladu s podnikovými cíli pro udržitelnost stanovenými v rámci závazku Ambition 2030.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů