Sobota, 27. dubna 2024

Ministři financí a životního prostředí symbolicky ukončili činnost Dolu Frenštát

Ministři financí a životního prostředí symbolicky ukončili činnost Dolu Frenštát

Symbolickým vytěžením posledního okovu na Dole Frenštát ukončil státní podnik DIAMO činnost černouhelného dolu a zahájil jeho likvidaci. Hornický ceremoniál proběhl za účasti ministra financí Zbyňka Stanjury a ministra životního prostředí Petra Hladíka, kteří se při této příležitosti podrobně seznámili s postupem prací a přípravou zásypu na Dole Frenštát a také stavem prací na ostatních lokalitách, které státní podnik DIAMO převzal ve dvou vlnách v roce 2021 od společnosti OKD.

K likvidaci Dolu Frenštát přistoupilo DIAMO zejména vzhledem k dlouhodobému nevyužívání dolu, komplikované legislativě s povolením k těžby a vysokými náklady na udržování dolu. V dole se nikdy netěžilo a od roku 1995 je v konzervačním režimu. Báňský úřad vydal rozhodnutí o povolení likvidace jam v srpnu roku 2021.

V loňském červenci zahájil závod DARKOV návoz nezpevněného zásypového materiálu do areálu a dokončil ho letos v únoru s tříměsíčním předstihem oproti harmonogramu, čímž zajistil snížení zátěže pro životní prostředí související s návozem na minimum. Celkem je nyní v areálu připraveno více než 106 tisíc m3 (cca 214 tisíc tun) materiálu, kterým se zajistí stabilita likvidovaných jam a jejich okolí.

Co bude s Dolem Frenštát dál, přiblížil Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku: ,,Po dokončení zásypu budou v areálu následovat demolice nevyužitelných povrchových objektů dolu a následně rekultivační práce. Připravíme tak celý areál na další rozvoj, který zde plánuje obec Trojanovice v rámci projektu Smart Village CÉRKA."

Důležitým krokem pro rozvoj území byla také změna chráněného ložiskového území. K tomu ministr životního prostředí Petr Hladík uvedl: ,,Ministerstvo životního prostředí loni rozhodlo v souladu s horním zákonem o zmírnění podmínek ochrany ložiska černého uhlí na Frenštátsku. Využití tohoto území například pro nové stavby tak bude jednodušší a rychlejší. Jsem rád, že se v Dole Frenštát nebude těžit a oblast se bude dál rozvíjet. Právě na projekt CÉRKA, který spadá pod obec Trojanovice, míří Operační program Spravedlivá transformace. Evropský dotační program, který je zaměřen na řešení negativních dopadů spojených s odklonem od uhlí v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji."

Důvody likvidace dolu z hlediska nákladů přiblížil ministr financí Zbyněk Stanjura: ,,Důl se již čtvrt století nachází v konzervačním režimu, což ročně přináší náklady zhruba 40 mil. Kč. Věnovat takovou částku za udržovací režim bez jasné perspektivy tak nepovažuji za efektivní."

Během ceremoniálu vyfárání posledního okovu si účastníci připomněli historii dolu, parametry jam (903 metrů resp. 1 088 metrů hloubky), geologické zásoby a vyslechli plány na budoucí využití území.

Náklady na likvidaci Dolu Frenštát se předpokládají ve výši 155 mil. Kč, jejich výše však může být ovlivněna cenami energií a potřebných materiálů, případně rozsahem demoličních prací objektů nepotřebných pro projekt CÉRKA. Dle naplánovaného harmonogramu bude důl zlikvidován do roku 2027.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů