Sobota, 27. dubna 2024

Návrh dohody z klimatického summitu čelí kritice, EU jej má za nedostatečný

Návrh dohody z klimatického summitu čelí kritice, EU jej má za nedostatečný

Mezinárodní společenství se v pondělí posunulo blíže k uzavření zmírněné dohody a klimatických cílech ze summitu COP28, píše agentura AP. Podle kritiků, mezi něž patří i Evropská unie, však současný návrh není dostačující, je totiž málo razantní v otázce potřeby snížit spotřebu fosilních paliv, píše agentura AFP.

Návrh dohody ponechává zemím volnost při výběru způsobu snižování znečištění z fosilních paliv, aniž by byl stanoven společný cíl pro postupné ukončení těžby ropy, plynu a uhlí. To ovšem vyvolalo nesouhlas mnoha zemí. "Republika Marshallovy ostrovy sem nepřijela podepsat svůj vlastní rozsudek smrti," reagoval podle AFP její ministr přírodních zdrojů a vedoucí delegace John Silk.

Konference by měla skončit dnes, podle agentury AP lze ale očekávat, že se jednání ještě protáhnou, což není v případě těchto konferencí OSN nějak neobvyklé.

Evropská unie považuje nyní existující návrh textu dohody za "nedostatečný", Spojené státy chtějí důraznější formulaci a malé ostrovy sužované stoupající hladinou oceánů volají po jejím úplném odmítnutí, připomínají agentury. Také podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové je ovšem návrh dohody v nynější podobě "zklamáním" .

"Některé prvky jsou v současné podobě nepřijatelné," uvedla v Dubaji francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agn?s Pannierová-Runacherová.

Naopak představitelé Kuvajtu zopakovali, že je pro ně jakákoliv formulace obsahující ukončení používání fosilních paliv nepřijatelná. Takový krok by podle nich měl zásadní dopad na světovou ekonomiku. Snížení emisí považují za důležité, ale mělo by ho být dosaženo pomocí nových technologií, uvedl člen kuvajtské delegace podle agentury Reuters.

Předseda konference a ministr průmyslu Spojených arabských emirátů Sultán Džábir se za zavřenými dveřmi setkává s vedoucími delegací zemí které podepsaly pařížskou klimatickou dohodu. "Učinili jsme pokrok, ale ještě nás čeká dlouhá cesta," řekl médiím. Podle zdroje ze španělského předsednictví v EU diplomaté očekávají, že se jednání protáhnou dlouho do noci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů