Sobota, 27. dubna 2024

Distribuční hala v Chebu patří dle mezinárodní certifikace k nejvíc ekologickým

Distribuční hala v Chebu patří dle mezinárodní certifikace k nejvíc ekologickým

Chebská hala pro německého dodavatele autodílů Autodoc je jednou z nejekologičtějších průmyslových staveb na světě. Vyplývá to z hodnocení mezinárodní certifikace BREEAM 2016 New Construction, ve kterém hala získala rekordní skóre 94,2 procenta. Stavitelem byla developerská společnost Panattoni, investorem projektu byla skupina Accolade, řekla dnes ČTK Martina Nová, zástupkyně ředitele pro akvizice a řízení projektů Accolade. Podle údajů České rady pro šetrné budovy má Česko 109 certifikátů BREEAM New Construction, ve střední a východní Evropě tak drží druhou pozici po Polsku s 600 certifikáty.

Chebská pobočka firmy Autodoc od svého listopadového spuštění roste, má zhruba 200 zaměstnanců a zásobuje součástkami pro auta střední Evropu nebo Itálii. Místo dvou linek, na kterých se připravují zásilky, se může do haly vejít až pět linek. Je připravena i zvláštní část haly pro automobilové oleje.

Podle statistik dosáhne převážná většina budov, které projdou certifikací BREEAM, stupně Very Good, s velkým odstupem Excellent a zhruba tři procenta dosáhnou na nejvyšší stupeň Outstanding. Panattoni s Accolade se staly prvními subjekty v České republice i v Polsku, které získaly BREEAM Outstanding pro novou industriální budovu. Kromě dvou budov v parku Cheb South (druhá s nájemcem Kaufland eCommerce Fulfillment) má nejvyšší stupeň certifikace i průmyslový park Stříbro a průmyslový park Kojetín, přičemž budova v Kojetíně je s podlahovou plochou 187.000 metrů čtverečních největším objektem s tímto stupněm certifikace. V Polsku pak dosáhly nejvyššího ohodnocení průmyslové parky Štětín a Konín.

Panattoni Park Cheb South vznikl na brownfieldu v areálu bývalých strojíren a tvoří jej šest budov, přičemž ohodnocení mají dvě z nich. Více než 85 procent stavebního odpadu bylo ušetřeno od skládkování. Jímání dešťové vody a moderní technologie šetření vodou umožnily, že například na splachování vystačí dešťová voda. I díky tomu se podařilo snížit denní spotřebu pitné vody o 85 procent. Výrazné úspory vody umožňuje i technologie požárního zabezpečení.

Celková spotřeba primární energie se snížila o 59,2 procenta proti standardním průmyslovým budovám. Optimální přístup denního světla zajišťují velká a otevíratelná okna, která jsou opatřena vnějšími žaluziemi. Střecha je pak připravená pro umístění fotovoltaické elektrárny.

K nejrozšířenějším zahraničním certifikacím patří kromě již zmíněného britského systému BREEAM ještě americký LEED a německý DGNB. V Česku se používá také národní varianta SBToolCZ, která se specializuje na lokální podmínky a legislativu a stojí za ním mimo jiné experti z ČVUT v Praze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů