Sobota, 27. dubna 2024

Mezinárodní unie geologických věd schválila stratotyp u Hlásné Třebaně

Mezinárodní unie geologických věd schválila stratotyp u Hlásné Třebaně

Mezinárodní unie geologických věd schválila u Hlásné Třebaně na Berounsku nový stratotyp. Je to geologická lokalita, na které je vymezen standard konkrétního historického geologického období. Stratotyp u Hlásné Třebaně bude definovat spodní hranici silurského období, což odpovídá době před 441 miliony let. Informoval o tom Geologický ústav Akademie věd ČR (AV ČR) v tiskové zprávě.

"Současný úspěch je potvrzením celosvětového významu Barrandienu, jmenovitě oblasti mezi Prahou a Berounem. Zároveň je i mezinárodním uznáním vysoké úrovně výzkumu geologů a paleontologů Geologického ústavu AV ČR této lokality ve spolupráci s pracovníky České geologické služby a dalších institucí," uvedl Petr Štorch z Geologického ústavu AV ČR. Nový stratotyp může také podpořit zájem o spolupráci u zahraničních vědců a institucí. "Prakticky lze naše výsledky uplatnit při geologickém průzkumu a dokumentaci velkých liniových staveb, jako jsou třeba železniční a silniční tunely," dodal.

Vědci, kteří zkoumají dávnou minulost planety, rozdělili celou historii Země do kratších úseků, které nesou názvy silur, devon, perm nebo jura. Díky stratotypům mohou experti studovat, jak vypadaly dávné ekosystémy, porovnávat změny v biologické rozmanitosti nebo rekonstruovat průběh klimatických změn. Vědci tak vědí, že porovnávají stejně staré geologické vrstvy, druhy či prostředí. Pro takový úsek ale je třeba najít vzor, tedy standard.

"V paleozoických uloženinách Barrandienu je to již čtvrtý mezinárodní stratotyp. Prvním byla v roce 1972 hranice silur-devon na Klonku u Suchomast," připomněl Štorch.

Výzkum mezinárodního týmu trval téměř deset let a třístupňový schvalovací proces skoro rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů