Sobota, 27. dubna 2024

V únorové Prioritě najdete fotovoltaiku i úsporné veřejné budovy

V únorové Prioritě najdete fotovoltaiku i úsporné veřejné budovy

Aktuální vydání časopisu Priorita nabízí hodně textů o fotovoltaických elektrárnách. Můžete si přečíst komentář ministra životního prostředí k budoucnosti této energie, shrnuje přínosy pro společnost a průmysl a také se dotýká budoucnosti fotovoltaiky v České republice.


Na několika případech také ukazujeme, jak solární panely efektivně spoří energii z neobnovitelných zdrojů. Například v Chrudimi, kde se chystají osadit střechy škol fotovoltaikou. Panely budou mít také v Nemocnici Na Homolce. Díky přidanému zdroji energie a další modernizaci ušetří nemocnice desítky milionů korun. Své o tom vědí i na statistickém úřadě, kde už fotovoltaiku a celou sadu dalších opatření mají.

Budoucnosti se týká také Operační program Spravedlivá transformace, o kterém píšeme hned v několika článcích. Strategický projekt podpoří dění v Karlovarském kraji a o transformaci uhelných regionů se bavila také Rada evropských ministrů životního prostředí.

Věnujeme se nejen slunci, ale i vodě, a to na konkrétních projektech. Obec Herálec chrání protipovodňová opatření a u Kutřína vznikne suchá nádrž, která pomůže při regulaci vodního toku. Obecně obce patří k velkým příjemcům dotací. Například v Opavě se rozhodli zlikvidovat jmelí napadající městské stromy, Domažlice mají lepší varovný systém či Vsetín připravuje založení energetického společenství.

V rubrikách Technologie a Zahraničí se podíváme na používání přírodních barev při práci s textilem respektive se podíváme do zeleného Londýna.

PRIORITA 2/2024 zdarma ke stažení

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů