Sobota, 27. dubna 2024

SFŽP poskytne 4,6 miliardy korun na tři projekty snižování emisí v průmyslu

SFŽP poskytne 4,6 miliardy korun na tři projekty snižování emisí v průmyslu

Státní fond životního prostředí (SFŽP) poskytne celkem 4,6 miliardy korun na tři velké projekty snižování emisí v průmyslu. Peníze z Modernizačního fondu získají tři výrobní podniky. Nejvyšší dotaci, a to 1,94 miliardy korun, dostane zpracovatel hliníku AL Invest Břidličná. Informuje o tom server Ekonomický deník.

Al Invest Břidličná chce koupit moderní technologie, které budou méně energeticky náročné a umožní redukci technologického odpadu. Emise oxidu uhličitého se tím mají snížit o 50 procent. Firma je největším tuzemským výrobcem obalových materiálů, válcovaných polotovarů a desek z hliníku, patří do skupiny MTX Group českého podnikatele Petra Otavy.

Ostravská chemička BorsodChem MCHZ získá 1,42 miliardy korun na modernizaci výroby kyseliny dusičné. Společnost Českomoravský cement, která je největším výrobcem cementu v Česku, pak dostane 1,22 miliardy korun na modernizaci výpalu slínku v Cementárně Mokrá. Slínek je meziproduktem pro výrobu cementu.

Modernizační fond zřídila Evropská komise, má přispět k rychlejšímu odklonu od spalování uhlí a ke snížení emisí skleníkových plynů. Jde o finance z EU získané prodejem emisních povolenek. Česko by mělo mít díky vysokým cenám povolenek v modernizačním fondu do roku 2030 k dispozici až 500 miliard korun. Investice jsou příjmem SFŽP a budou postupně rozdělovány v deseti dotačních programech na podporu nízkouhlíkových technologií, modernizaci energetických systémů a zlepšení energetické účinnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů