Sobota, 27. dubna 2024

Zájem českých firem o bezemisní elektřinu loni vzrostl o 11 procent

Zájem českých firem o bezemisní elektřinu loni vzrostl o 11 procent

Zájem firem v Česku o bezemisní elektřinu roste, loni v souhrnu odebraly o 11 procent takové elektřiny meziročně více. Většinu z ní tvořila elektřina z obnovitelných zdrojů energie, další pak z jaderných elektráren. Nejčastěji ji poptávají firmy ze stavebnictví, automobilového průmyslu, bankovnictví nebo obchodní řetězce. ČTK o tom informovala polostátní společnost ČEZ. Zelenou energii nabízejí zákazníkům i další dodavatelé.

"Prakticky každý den jednáme s firmami, které chtějí řešit svou dekarbonizaci a své klimatické závazky. Snižování uhlíkové stopy je pro mnoho podniků klíčové z pohledu jejich konkurenceschopnosti na mezinárodním trhu. Řada zahraničních firem dnes dekarbonizací podmiňuje spolupráci s tuzemskými obchodními partnery," uvedl generální ředitel ČEZ Esco Kamil Čermák.

To se projevilo i v loňských statistikách. Z obnovitelných zdrojů dodala společnost ČEZ Esco loni firmám téměř dvě terawatthodiny (TWh) elektřiny, meziročně o deset procent více. Z jaderných elektráren pak firmy odebraly 630 gigawatthodiny (GWh), meziročně o 13 procent více.

Většina společností má podle Čermáka zájem o instalaci vlastních fotovoltaických elektráren, například na střechách svých areálů. Loni takto ČEZ Esco dokončilo 80 projektů, v současnosti staví dalších 40. Tyto elektrárny však podle firmy pokryjí jen menší část spotřeby firemních areálů. Spolu s tím proto stoupá také poptávka o dodávky bezemisní elektřiny, které výrobu z vlastní elektrárny doplní. "V letošním roce čekáme další růst poptávky po těchto produktech," dodal Čermák.

Zelenou energii nabízejí zákazníkům i další dodavatelé. Například Pražská energetika (PRE) letos podle mluvčího Karla Hanzelky plánuje dodat firmám kolem 500 GWh zelené elektřiny, dalších 71 GWh ročně odeberou domácnosti a malí živnostníci. Dodávaná zelená elektřina je podle Hanzelky vyráběna zejména v bioplynových stanicích a vodních elektrárnách a část nabídky je také pokryta výrobou elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách.

Produkt s dodávkami elektřiny z výhradně obnovitelných zdrojů dlouhodobě nabízí klientům rovněž E.ON. "V minulých letech o ni zájem trochu zeslábl vzhledem ke všem událostem, jako byly energetická krize a válka na Ukrajině, kdy zákazníci řešili spíše než ekologický dopad cenu či vůbec zajištění dodávek elektřiny. V poslední době už zase registrujeme větší zájem i o energii z obnovitelných zdrojů. Typicky se jedná o ty klienty, kteří řeší dopady svého chování a zvyklostí na životní prostředí," řekl mluvčí Roman Šperňák.

Možnost čerpání elektřiny ze zelených zdrojů lze najít například také u innogy a některých dalších dodavatelů. Energetické firmy v takových případech podávají záruky o zdroji vyrobené elektřiny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů