Sobota, 27. dubna 2024

Na opatření proti suchu šlo v loňském roce téměř 27 miliard korun

Na opatření proti suchu šlo v loňském roce téměř 27 miliard korun

Stát loni vydal 26,8 miliardy korun na opatření proti suchu. Koncepci ochrany před následky sucha v roce 2023 dnes projednala vláda na výjezdním zasedání v Libereckém kraji. Peníze využila například na pozemkové úpravy, zvýšení podílu organické hmoty v půdě, ale i na stavbu vodovodů a kanalizací. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva zemědělství (MZe). V předchozích pěti letech bylo podle informací MZe na opatření proti suchu průměrně vynaloženo téměř 16 miliard korun.

Koncepce obsahuje 35 opatření a popisuje kroky, které zmírňují následky sucha a pomáhají prevenci před extrémními vlivy počasí. "Podporu poskytujeme například na zatravňování, šetrné způsoby hospodaření, pěstování plodin, které prospívají půdě a brání erozi, a na vyčleňování ochranných pásů podél vod," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Z téměř 27 miliard korun se necelá miliarda využila také na obnovení přirozených prvků v krajině a hospodaření se srážkovými vodami. Půl miliardy přispělo k výstavbě a obnově rybníků a malých vodních nádrží, čtvrt miliardy šlo na lesní opatření. Z částky se postavilo také 128 kilometrů vodovodů, pět úpraven vod, 167 kilometrů kanalizací a 59 čistíren odpadních vod. Na opatření, které v době sucha přivede vodu z míst, kde je jí dostatek, šlo 1,64 miliardy korun.

MZe se na opatření podílelo částkou 20,4 miliardy korun. Přispělo také ministerstvo životního prostředí (MŽP) téměř pěti miliardami korun a ministerstvo průmyslu a obchodu 1,5 miliardy korun. Z evropských zdrojů šlo téměř 70 procent peněz, 17 procent pak ze státního rozpočtu. V období mezi lety 2017 až 2021 průměrně každoročně vynaložilo MZe 13,2 miliardy korun na opatření proti suchu a MŽP přispělo průměrně částkou 2,7 miliardy korun.

Rok 2023 byl podle zprávy MZe nejteplejší v historii Evropy a nedostatek vody postihl mnoho států. V ČR byl nepatrně nadprůměrný úhrn srážek, proto dopady sucha na Česko nebyly extrémní. Hladiny podzemních vod v létě klesly, oproti letům 2014 až 2021 ale nezpůsobily problémy v zásobování pitnou vodou. Také průtoky ve vodních tocích v mnoha lokalitách poklesly pod úroveň dlouhodobých průměrů v letních měsících. Díky dostatečnému naplnění přehradních nádrží nicméně nebylo nutné omezovat odběry vody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů