Sobota, 27. dubna 2024

Studenti z Brna se probojovali do evropského finále soutěže Sci-Tech Challenge

Studenti z Brna se probojovali do evropského finále soutěže Sci-Tech Challenge

Tým studentů z brněnského EKO GYMNÁZIA zvítězil v národním kole soutěže Sci-Tech Challenge, které se uskutečnilo v pátek 22. března v Praze. Odbornou porotu zaujal jeho projekt ekologické a udržitelné revitalizace starých sídlišť. Od 23. do 25. dubna bude brněnský tým reprezentovat Českou republiku na evropském finále v Bruselu.

Už třetí ročník soutěže pořádají JA Czech a společnost Exxon Mobil a je určena studentům ve věku 15-19 let. Účastní se jí devět vybraných pětičlenných týmů z tuzemských středních škol a komunikuje se výhradně anglicky. Soutěž se zaměřuje na kompetence v oblastech STEM vzdělávání (propojení vědy s technologiemi, inženýrským myšlením a matematikou), ekologie a udržitelnosti, a jejich propojení s podnikavými kompetencemi.
Přesné znění soutěžního úkolu se týmy dozvěděly až v den soutěže. Úkolem bylo vymyslet a rozvinout podnikatelský nápad, který se zaměřuje na udržitelnější a energeticky účinnější domy nebo sousedství.
Projekt vítězného týmu řešil problematiku udržitelnosti a ekologické stability velkých sídlišť a porotě představil několik krátkodobých i dlouhodobých řešení. Základem byly zachycování a následné použití dešťové vody, využití metanu, jako média k vytápění, nebo efektivní zpracování bioodpadu. V dlouhodobých řešeních nechyběly využití fotovoltaiky a sdílené energie.
,,Napadlo nás, zaměřit se na velká sídliště, kde se zatím problém udržitelnosti a ekologické stability příliš neřeší. A protože se většina brněnských sídlišť nachází v blízkosti vody, jedním ze stěžejních nápadů bylo nahrazení zemního plynu metanem, který vzniká u mokřadů. Řešili jsme také systematické zachycování dešťové vody a jejího dalšího využití nebo kompostování bioodpadu a vytváření komunitních zahrad," nastínila vítězné řešení jedna z členek týmu, Sofie Vašková.
Každý tým měl přiděleného mentora, odborníka ze společnosti Exxon Mobil, který s přípravou koncepčně pomáhal. Tým pak musel návrhy odprezentovat před porotou a reagovat na její dotazy.
,,Filozofie naší školy staví na principech projektového a badatelského přístupu ke vzdělávání a do její DNA, i do všech předmětů, se propisuje zodpovědný přístup k životnímu prostředí i celé společnosti. Nejen u podobných soutěží, ale především pak v uplatnění našich absolventů se nám potvrzuje, že je to správný směr," říká předsedkyně správní rady EKO GYMNÁZIA BRNO, Sylvie Schmiedová.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů