Čtvrtek, 28. března 2024

Cyklus seminářů o bioodpadu

Stávající legislativa, týkající se zemědělství jako velkého producenta bioodpadu, ukládá producentům bioodpadu tyto odpady neskládkovat, ale dále využívat. Recyklace bioodpadu kompostováním je součástí koncepcí plánu odpadového hospodářství ČR.
Cyklus seminářů o bioodpadu

Regionální nezisková organizace ZERA, jejíž hlavní činností je vytvářet podmínky pro poradenskou ,vzdělávací a koordinační činnost při realizaci programů a opatření v rámci trvale udržitelného rozvoje venkova a využití krajiny zemědělcem v regionu kraje Vysočina a v celé ČR, nabízí  cyklus vzdělávacích a informačních seminářů ve vazbě na program  SAPARD. Tyto semináře mají  zlepšit odbornou připravenost, uvědomění si důležitosti kvalitního životního prostředí a vkořenění pocitu odpovědnosti k životnímu prostředí do každodenního  života podnikatelské i občanské veřejnosti. Během seminářů  budou proškoleni ekologičtí podnikatelé ČR ve znalosti  systému recyklace bioodpadu technologií  kontrolovaného mikrobiálního kompostování, kdy se vrací bioodpad a přebytečná travní biomasa zpět do zemědělství.

Odborným školením v mikroregionech kraje Vysočina a regionálních centrech ekologického zemědělství  ČR bude podpořena implementace  právních předpisů v systému třídění komunálního odpadu a odpadu z údržby zeleně, snížení skládkování tohoto druhu odpadu a zavedení technologie  pro recyklaci bioodpadu kompostováním. Semináře jsou určeny  pro ekologické  podnikatele, obce, mikroregiony, ekologické zemědělce a  širokou  odbornou veřejnost. Semináře proběhnou od prosince 2003 do května roku 2004 po celé České republice ve třech hlavních okruzích:

 * Systém třídění a recyklace bioodpadu v kraji Vysočina

* Bioodpad a životní prostředí

* Recyklace organické hmoty v zemědělství

Podrobnější informace naleznete v prosincovém čísle časopisu Odpady nebo na e-mailu zera-ez@quick.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů