Úterý, 23. dubna 2024

ČSAD Bus investuje 175 miliónů korun na nákup autobusů na plyn

ČSAD Bus investuje 175 miliónů korun na nákup autobusů na plyn
Společnost ČSAD Bus Ústí nad Labem investuje letos 175 miliónů korun na nákup nových autobusů. Staré vozy na naftu nahradí firma autobusy s pohonem na plyn. Podnik má zatím 52 plynových autobusů, což je nejvíce z dopravců v Česku.
\"Ekologie je jednou z priorit naší společnosti, stlačený zemní plyn přitom patří podle Evropské unie za nejperspektivnější palivo,\" řekl obchodní náměstek Michal Jergl.
Loni ČSAD Bus nakoupil 48 nových vozů. Letos chce vozový park rozšířit o dalších 32 autobusů s pohonem na zemní plyn. Jeden plynový autobus stojí okolo čtyř miliónů korun, zatímco cena vozidla s naftovým motorem je asi o milión korun nižší. Náklady by firma částečně mohla pokrýt ze státní dotace, kterou letos ministerstvo dopravy poprvé na koupi autobusů na plyn poskytuje. Na jeden vůz s plynovým pohonem dá stát 700 tisíc korun. Ekobusy podle Jergla nevylučují žádné prachové částice a oproti novým autobusům s dieselovým motorem vyloučí ročně o 8200 kilogramů nebezpečných zplodin méně. První čtyři nové autobusy na plyn již jezdí na Teplicku, Litoměřicku a Chomutovsku.
Firma loni hospodařila se ziskem zhruba 21,4 miliónu korun, což je o deset procent více než v roce 2002. Tržby společnosti stouply o 25 miliónů korun na 715 miliónů korun, řekl Jergl. Hospodaření společnosti letos ovlivní podle Jergla zvýšení spotřební daně na motorovou naftu a zavedení nové spotřební daně na zemní plyn. \"Předpokládáme hospodaření se ziskem, autobusy najezdí opět přes 22 miliónů kilometrů,\" řekl. Autobusy společnosti, která zajišťuje většinu linkové dopravy v Ústeckém kraji a na Českolipsku, loni ujely 22,5 miliónu kilometrů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů