Pátek, 26. dubna 2024

Tepelná čerpadla typu vzduch/voda

Tuzemská tepelná čerpadla MACH jsou konstruována přesně na míru konkrétního objektu.
Tepelná čerpadla typu vzduch/voda
Vyrábějí se na zakázku, čímž je dosaženo stoprocentního přizpůsobení daným podmínkám. Vyznačují se minimální hlučností, optimalizací provozních parametrů a dalšími přednostmi.

Jde o tepelná čerpadla vyráběná pouze z ušlechtilých materiálů, jako je měď a nerez. Uspořádáním komponent umožňují výrazné zjednodušení tepelného zdroje, včetně snížení rozměrových nároků na umístění veškeré technologie pro vytápění rodinných domů. Jejich vývoji a výrobě se přes deset let věnuje firma TC MACH, s.r.o.

Patentově chráněná tepelná čerpadla MACH získala celou řadu ocenění - z poslední doby k nim patří Grand Prix Frigotherm 2003 a 2004, cena Spokojený zákazník 2002 nebo Cena zdraví a bezpečného životního prostředí 2003, kterou uděluje Business Leaders Forum.

Technické předpoklady

Základem tepelného čerpadla je měděná akumulační nádrž, ve které se využívá teplotního gradientu vody. V ní jsou v přesně stanovených výškách vývody pro TUV, bazén, podlahový a konvektorový otopný systém, proto odpadá nutnost rozdělovačů. Do tepelného čerpadla MACH lze napojit i solární systém, který mu vypomáhá s ohřevem topné a teplé užitkové vody. Celý komplet nezabere uvnitř domu více než 1 m2. Velmi nízké hlučnosti do 50 dB se u TČ typu vzduch/voda dosahuje díky na zakázku vyráběným pomaloběžným ventilátorům.

Vylepšením k úsporám

Od minulého roku se tepelná čerpadla MACH opět konstrukčně posunula ve vývoji -jak v oblasti chladicího okruhu a regulace, tak v kompaktnosti systému. Vylepšení reprezentuje měděný výměník voda/vzduch pro ohřev přiváděného vzduchu z rekuperační jednotky do místnosti nebo přiřazení druhého výkonového stupně -řekněme dalšího malého tepelného čerpadla typu voda/voda -jenž umožňuje využití nízkoteplotního zařízení ve spojení s fan-coily nebo s jinými otopnými systémy o teplotním spádu 70/60 °C. Ve většině případů zákazníka vyjde použití druhého stupně u tepelného čerpadla MACH levněji než pořízení větších fan-coilů s ventilátorem.

Bez výpadku výkonu při odtávání

V současné době firma TC MACH, s.r.o., uvádí na trh novou řadu svých výrobků, které posunují hranice použitelnosti vzduchových tepelných čerpadel v našich klimatických podmínkách. Patentovaný způsob odtávání využívá na odtání zamrzlého výparníku energie z okolního vzduchu. I při venkovních teplotách pod -15 °C lze zbytkovým teplem chladivového okruhu výparník odtát a tuto odebranou energii do systému opět jednoduše vrátit z okolního vzduchu.

Tímto unikátním řešením je docílen stálý topný výkon (nejsou výpadky topného výkonu při odtávání), dochází k celkovému zvýšení topného faktoru samotného tepelného čerpadla i provozního topného faktoru při vytápění a v neposlední řadě ke zvýšení celkové životnosti.

Nyní jsou dopracované verze pro topné výkony 7,1 až 15,6 kW při jmenovitých podmínkách. Výkonová řada od 15,6 a více kW bude dohotovena do konce roku 2004.


Uplatnění tepelných čerpadel MACH je opravdu široké, zejména v rodinných a obytných domech či školách. Jako velmi zajímavé projekty se jeví i poněkud netradiční instalace -například pro veřejná koupaliště nebo rybí líhně či pro vytápění administrativní budovy odpadním teplem při řízeném procesu chlazení vína.

AUTOR: Ing. Barbora Machová
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů