Sobota, 20. dubna 2024

Odvoz odpadu v roce 2005 podraží

Za odvoz odpadu zaplatí občané v České republice v příštím roce až o deset procent více než letos.
Odvoz odpadu v roce 2005 podraží
Poplatky totiž vzrostou jak o vyšší sazbu daně z přidané hodnoty, tak o index inflace a odvody státu.
"Odvody státu se zvyšují každé dva roky. Nyní činí dvě stě korun za tunu odpadu, příští rok to bude o sto korun více," uvedl Tomáš Kolinger z tuzemské odpadářské společnosti van Gansewinkel.
Nárůst zákonných poplatků za skládkování je hlavní, ale nikoli jedinou příčinou růstu nákladů svozových firem. Od ledna do října letošního roku vzrostly ceny motorové nafty o 17,7 procenta, během posledních dvanácti měsíců se o sto procent zvýšily ceny plechů pro výrobu popelnic a kontejnerů, vzrostly i ceny plastů pro výrobu odpadových nádob.

Odpadáři mají svůj index
Nárůst nákladů na svoz odpadu přesně ukazuje takzvaný oborový index inflace, který pro Česko letos poprvé sestavila Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH). Týž index se v sektoru odpadů používá třeba v Nizozemsku.
Zatímco Ministerstvo financí odhaduje letošní inflaci na 2,9 procenta, oborový index inflace pro odpadářské firmy vychází na 9,64 procenta.
Na rozdíl od "obecného" inflačního indexu, zahrnujícího 775 položek, oborový index odpadářů nesleduje ceny mléka, vajec nebo televizorů, ale nafty, plechu, pracovních sil i poplatky odváděné státu. To jsou položky, které náklady na svoz odpadu přímo ovlivňují.
"Ceny za svoz odpadu jsou věcně usměrňované, jakékoli zvýšení nákladů se v nich přímo promítne," řekl Karel Vančura, ředitel firmy Ipodec - Čisté město, která sváží komunální odpad v Praze 8 a v Tróji. Kvůli růstu nákladů se podle něj v příštím roce zvýší ceny i za svoz odpadů z firem o pět až deset procent.
"V současné době jednáme s klienty o navýšení cen v příštím roce. Ceny porostou v rozmezí 8,5 až 9,4 procenta," řekl regionální vedoucí obchodu společnosti A.S.A. Libor Luňáček. Společnost A.S.A. patří na tuzemském trhu mezi největší, sváží odpad od každého desátého obyvatele České republiky.
Dlouhodobé smlouvy, které má A.S.A. s městy uzavřené, respektují inflaci a takzvané zákonné změny, tedy především poplatky za uložení komunálních a nebezpečných odpadů na skládkách.
"V minulosti se valorizovalo podle indexů inflace Českého statistického úřadu, které však nezohledňovaly specifické náklady firem svážejících odpad. Asociace odpadového hospodářství chce proto prosadit valorizaci podle oborového indexu," uvedl Tomáš Kolinger.
Zvýšení cen podle oborového indexu o 9,6 procenta by jen v Praze v příštím roce znamenalo zdražení svozu o 35 miliónů korun. A kvůli cenám energií k tomu vzrostou o blíže neurčené procento náklady na třídění, skládkování, spalování a specifickou likvidaci odpadu.

Odvoz zdraží i nová DPH
K inflačnímu indexu a odvodům státu, které odpadářské firmy promítnou do cen svozu, přibude i zvýšená daň z přidané hodnoty. Ta sice platí již od letošního května, kdy se DPH za tuto službu zvýšila z pěti na 19 procent, většina měst ji ale zatím občanům neúčtovala. "Letos jsme zvýšení daně do cen nepromítli a jakoby jsme to občanům do konce roku předplatili z rozpočtu," řekl například starosta Trutnova Ivan Adamec.
Jen kvůli DPH by tak měl každý obyvatel Trutnova zaplatit za vyvážení popelnic a kontejnerů v příštím roce o 60 korun více než letos, což by poplatek zvýšilo o 17 procent na 420 korun ročně. K tomu je nutné ještě připočítat zvýšení ceny vyvolané inflací a odvodem státu. Kolik přesně to bude dělat, o tom nyní firmy a města jednají.
V Chrudimi, kde lidé platí zatím 412 korun za osobu, cena kvůli DPH zamíří nahoru také. "Předpokládáme, že poplatek se zvýší o 20 korun," řekl místostarosta Jan Čechlovský. Ani Chrudim zatím nemá přesně sjednáno, o kolik se poplatek zvýší kvůli inflaci.
Za odvoz odpadu si připlatí také obyvatelé Poličky na Svitavsku. "Podle návrhu se cena poplatku kvůli dani z přidané hodnoty zvýší o 24 korun," uvedl starosta města Miroslav Popelka.
Zdražení připustila i starostka Přelouče Irena Burešová. "O kolik, to rozhodneme na zastupitelstvu v půlce listopadu."
V Prostějově letos platili obyvatelé města 396 korun, v příštím roce by měli hradit 420 korun. I tak podle radních poplatky od občanů nepokryjí náklady, které město musí platit. "Náklady spojené s likvidací komunálního odpadu činí téměř 600 korun. Město muselo vloni doplácet asi 14 miliónů korun," uvedl místostarosta Prostějova Miroslav Pišťák.

Porovnání indexů inflace
Index inflace podle ČSÚ
Zahrnuje 775 položek
Inflace očekávaná Ministerstvem financí v roce 2004 je 2,9 procenta
Oborový index inflace pro sektor "svoz odpadu"
Zahrnuje pohonné hmoty, odpadové nádoby, mzdy, spotřebitelské ceny a odvody státu
Asociace odpadového hospodářství deklaruje nárůst nákladů:
pohonné hmoty 9,0 %
odpadové nádoby 6,2 %
mzdy 4,0 %
spotřebitelské ceny 3,4 %
odvody státu
za komunální odpad 100 Kč/t
za nebezpečný odpad 600 Kč/t
Celkem 9,64 %
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů