Sobota, 27. dubna 2024

Definitivní tečka za těžbou na Oslavansku

Definitivní tečka za těžbou na Oslavansku
Začali zasypávat důl Kukla

Definitivní tečkou za historií těžby černého uhlí v Oslavanech je likvidace 901 metrů hluboké těžní jámy dolu Kukla na stejnojmenném vrchu nad městem.
Kdysi prosperující důl, jehož černé uhlí spalovala především oslavanská elektrárna, skončil s těžbou už začátkem 90. let minulého století. V úterý zahájili pracovníci státního podniku Diamo práce na definitivní likvidaci dolu, které v loňském roce nařídil báňský úřad.

Problémem voda a výbušné plyny

"První tuny materiálu, jejž odebíráme ze sousední haldy, padly na dno těžní jámy v úterý, ale zatím jen zkoušíme a proměřujeme. Provoz naostro začne až v pondělí," informoval hlavní inženýr závodu Diamo v Dolní Rožínce Petr Kříž, který za práce v Oslavanech odpovídá. V pondělí podle něj začne práce na tři směny. Během dvou budou nákladní vozy nepřetržitě navážet hlušinu, třetí bude věnována měření hloubky zásypu. Sonda bude ověřovat, zda se v něm nevytvořila překážka, která by bránila řádnému zasypání šachty. Zatímco těžní jáma má být zasypána, boční chodby zůstanou prázdné. V současné době je podle Petra Kříže důl zaplněn až do hloubky 45 metrů pod povrchem vodou.
Ta bude zásypovým materiálem zčásti zatlačena do tzv. stařin, zčásti bude podle očekávání vytékat dědičnou štolou, která po léta odvádí důlní vody z dobývacího prostoru Zbýšov do oslavanské čističky a pak do řeky Oslavy.
"Jsme připraveni i na to, že voda bude stoupat nahoru. V takovém případě ji budeme odčerpávat, čistit a pak vypouštět do řeky," popsal hlavní inženýr řešení jednoho z problémů likvidace starého dolu.
Druhým problémem jsou škodlivé plyny z důlního ovzduší. Jejich sledování a měření zajišťují citlivá čidla v těžní jámě i v areálu dolu, který dnes patří Strojírně Oslavany. "Každých 15 vteřin máme k dispozici signály od těchto čidel, která zaznamenávají koncentraci metanu, kyslíku a kysličníku uhelnatého. Pokud by překročila bezpečnou mez, automaticky to vypne veškerá zařízení. Nebezpečí exploze nehrozí," objasnil Petr Kříž, podle kterého práce v ideálním případě potrvají pět měsíců. Až bude jáma zaplněna hlušinou ze sousední haldy, posledních 11 metrů bude zabetonováno. V této zátce však zůstane ještě potrubí k dosypávání hlušiny a také k odvádění plynů. I pak bude důl pod kontrolou.

Uhlí dávalo lidem práci téměř 250 let

Vztah města Oslavan k dění na kopci Kukla je v tuto chvíli neutrální. "Nepřinese to městu žádnou škodu, ale ani užitek. Práce probíhají mimo zastavěný areál města. Je to však definitivní potvrzení konce dolování uhlí v Oslavanech, poslední tečka za téměř dvěstěpadesátiletým údobím těžby uhlí, která dávala zdejším lidem práci," komentoval to starosta Vít Aldorf (ODS), podle kterého zasypání dolu nic nezmění ani na reliéfu zdejší krajiny.
Haldy vytěžené hlušiny nezmizí. Jen z jedné, která má objem zhruba 700 000 kubíků, ubude asi 23 000 kubíků. To potvrdil i hlavní inženýr Petr Kříž. "Materiál však odebíráme ze severovýchodní strany haldy směrem k Padochovu tak, aby se reliéf tohoto kopce připravil na technickou rekultivaci," dodal Kříž. Podle něj přijde zanedlouho na řadu také nedaleký důl Jindřich II ve Zbýšově, který má středoevropský hloubkový rekord -hloubku 1550 metrů.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů