Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tání sněhu vyvolává velké obavy

Tání sněhu vyvolává velké obavy
Milióny kubických metrů vody skryté v metrových vrstvách sněhu se mohou změnit během několika dní v těžko zkrotitelný vodní živel. Není proto divu, že zasedají protipovodňové komise, krizové štáby začínají mít trvalou pohotovost, prověřují se varovné systémy.
"Z pohledu následujícího týdne se situace zatím vyvíjí dobře," řekl Právu Pavel Řehák z Povodí Labe Hradec Králové.
"Tání sněhu by mělo probíhat postupně od nížin po horské úseky, což by měly naše toky zvládnout. Na přehradní nádrži Seč na řece Chrudimce jsme již snížili hladinu o 3,5 metru a půjdeme ještě o něco dolů, téměř čtyři metry pod běžnou hladinou je i přehrada Pastviny na Divoké Orlici. Padesátiprocentní naplněnost má přehrada Hamry na Chrudimce, zcela vypuštěný je pak Pařížov na Doubravě. Naše přehrady ovšem mají poměrně malý objem nádrží a při prudké oblevě jsou schopny zachytit vodu z tajícího sněhu jen částečně. Celkový volný objem zásobních a ovladatelných prostorů je v tyto dny 67,6 miliónu metrů krychlových," dodal.
"V povodí Orlice je ve sněhu skryto 168 miliónů metrů krychlových vody, v povodí dalších řek 644 miliónů. Po povodních v roce 1997, které postihly mimo jiné 65 ze 111 měst a obcí Orlickoústecka a krajské město Pardubice minuly o nějakých deset centimetrů, byla vybudována celá řada protipovodňových opatření, další se budují. Pardubice chrání hráze za téměř 250 miliónů korun, čtyři poldry v povodí řeky Třebovky přišly na 122 miliónů a nové hráze u rybníku Hvězda na čtvrt miliardy. A tak by se dalo pokračovat," konstatoval Petr Šilar (US-DEU), krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a ochranu krajiny.
"Vyzkoušeno bylo i spojení Integrovaného záchranného systému s krizovými štáby jednotlivých obcí Pardubického kraje. Závažné nedostatky jsme nezjistili. Většina starostů ze 452 obcí ve čtvrtek cvičné hovory od hasičů přijala. Pouze 39 z nich zůstalo nevyrozuměno.
Někde byl na vině špatný signál mobilních telefonů, někdo byl na dovolené, jiný prostě telefon nezvedl," uvedla krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.
"V případě ohrožení by však nezůstaly bez pomoci ani ty obce, které na cvičné volání nereagovaly. Volání by se samozřejmě opakovalo, ohrožené obce bychom se snažili informovat přes jejich hasičské záchranné sbory, v nejhorším případě by se do nich vyslal kurýr," dodal tajemník Bezpečnostní rady Pardubického kraje Aleš Boňatovský a připomenul, že právě dnes se v sídle kraje uskuteční mimořádné zasedání krajské protipovodňové komise.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů