Pátek, 29. března 2024

Klání o titul Strom roku 2005 je ve finále

Klání o titul Strom roku 2005 je ve finále

Hlasování o nejsympatičtější strom roku 2005 [1] vrcholí. Dva z finalistů už dosahují téměř na hranici tisíce hlasů, dva další jim „dýchají na záda“. Na hlasování už příznivcům jednotlivých stromů [2] zbývá pouhých 10 dní. Nadace Partnerství uzavře hlasování 12. října o půlnoci a o týden později bude vyhlášen vítězný strom na slavnostním večeru v Brně [3] za účasti ministra životního prostředí Libora Ambrozka a dalších hostů.

 

Průběžné pořadí stromů v anketě mohli zájemci doposud sledovat na Internetu na webové stránce www.stromzivota.cz. V čele tabulky se střídali Lipničtí se svým Opičákem, Největší jilm z Višňové, Maxův klen z Potůčků a Památná lípa u Ústějovské kapličky. Počet hlasů pro zbývající stromy se zatím pohyboval mezi 50 – 150. Ode dneška až do 12. října je hlasování tajné a podle zkušeností z předchozích let mohou hlasy na poslední chvíli pořadím ještě důkladně zamíchat.

 

Hlasovat je možno několika způsoby. Lidé mohou jednak posílat dárcovské SMS [4], mohou hlasovat na hromadných hlasovacích arších, které lze objednat v kanceláři Nadace Partnerství a třetím způsobem je hlasování prostřednictvím kupónů, které vycházely v časopisech, místních zpravodajích a novinách. „Do všech koutů republiky od nás odešlo již více než 1300 hlasovacích archů“, říká Jana Dlabková z Nadace Partnerství. „Pokud se nám podepsané vrátí do nadace zpět a přičteme-li hlasy, poslané pomocí dárcovských SMS, pak určitě překonáme rekordní počet hlasů z předloňského roku, kdy hlasovalo na 26 500 lidí“, doplňuje Jana Dlabková.

 

Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné ošetření, které provede partnerská firma v jarních měsících příštího roku. Výtěžek z hlasování bude použit na výsadby stromů po celém území České republiky.


Kontakt:

Jana Dlabková, Nadace Partnerství, 608 002 789, strom.zivota@ecn.cz

Michal Veselý, Nadace Partnerství, 542 422 761, michal.vesely@ecn.cz

Jakub Kašpar, Ministerstvo životního prostředí, 724 175 927, jakub_kaspar@env.cz


Další informace:

http://www.stromzivota.cz
http://www.nadacepartnerstvi.cz
http://www.darcovskasms.cz


Poznámky:

[1] Celostátní Anketu STROM ROKU vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002 v rámci programu Strom života. Spoluvyhlašovatelem v letošním roce je i Ministerstvo životního prostředí. Anketa upozorňuje na význam stromů pro životní prostředí a jejich prostřednictvím chce přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Svůj oblíbený strom mohl navrhnout každý – jednotlivec, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace či instituce. Jednotlivé obce si mohli také zorganizovat místní regionální kola ankety. Návrhy shromažďovala Nadace Partnerství do 31. května.

Programem Strom života podporuje Nadace Partnerství výsadbu především původních druhů stromů v ČR. Program funguje od roku 2000 a za tu dobu bylo vysázeno asi 9000 stromů.  Stromy jsou vysazovány dvakrát ročně, na jaře v březnu a dubnu a na podzim v říjnu a v listopadu. O finanční podporu svých projektů na sázení stromů se mohou přihlásit všechna občanská sdružení, školy a obce v České republice. Generálním partnerem programu Strom života je Skanska CZ.

 

[2] Finalisté ankety Strom roku 2005:

Dub Bzdinka – Středočeský kraj – DMS STROM1

Votický javor – Středočeský kraj – DMS STROM2

Památná lípa u Ústějovské kapličky – Jihočeský kraj – DMS STROM3

Maxův klen u Kozího potoka – Karlovarský kraj – DMS STROM4

Lípa v Radonicích – Ústecký kraj – DMS STROM5

Největší jilm vaz – Liberecký kraj – DMS STROM6

Klamošská lípa – Královehradecký kraj – DMS STROM7

Ronovská líska – Pardubický kraj – DMS STROM8

Pernštejnský tis – Kraj Vysočina – DMS STROM9

Lípa Márinka v Habrovanech – Jihomoravský kraj – DMS STROM10

Lipnický Opičák – Olomoucký kraj – DMS STROM11

Skaštická lípa – Zlínský kraj – DMS STROM12

 

[3] Slavnostní večer společně s Koncertem pro stromy se uskuteční v předvečer Dne stromů 19. října v Besedním domě v Brně. Nadace Partnerství připravila pro tento slavnostní okamžik benefiční koncert zpěvačky a houslistky Ivy Bittové a klavíristky a cemballistky Barbory Maria Willy. Sejdou se zda navrhovatelé stromů s pořadateli ankety, ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem, partnery Nadace Partnerství a dalšími hosty.

[4] Stačí odeslat dárcovskou SMS s textem DMS STROM1, DMS STROM2, ... DMS STROM12 (podle toho, kterému z 12 finalistů dáváte svůj hlas) na číslo 87777. K tarifní ceně za SMS bude připočtena částka ve výši 30,- Kč DPH. Z každé DMS bude minimálně 27 Kč převedeno na účet veřejné sbírky. Shromážděné prostředky jsou věnovány na podporu výsadby stromů v programu Strom života.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů