Pátek, 19. dubna 2024

Pokyny pro dovoz odpadů zeleného seznamu podle § 55 odst. 2 a 6 zákona o odpadech a nové vyhlášky č. 95/2006 Sb.

Oznámení musí obsahovat předepsaný formulář (nákladní list) a další náležitosti.
Pokyny pro dovoz odpadů zeleného seznamu podle § 55 odst. 2 a 6 zákona o odpadech a nové vyhlášky č. 95/2006 Sb.
Přeshraniční přeprava odpadů k využití uvedených na zeleném seznamu, podléhajících zpřísněnému režimu kontroly, se řídí § 55 odst. 2 a 6 zákona o odpadech ve spojení s vyhláškou č. 95/2006 Sb., s přiměřeným použitím článků 6 až 10 Nařízení 259/93. Oznámení podává (odchylně od standardní procedury podle Nařízení 259/93) český příjemce odpadu Ministerstvu životního prostředí.

Oznámení musí obsahovat předepsaný formulář (nákladní list) a další náležitosti. Dále jsou uvedeny pokyny pro vyplnění formuláře, vzory vyplnění nákladního listu a výčet dalších náležitostí.

Pokud má být odpad dovážen za účelem některé z operací, které vedou ke konečnému využití odpadu (např. R1, R3, R4, R5, R10), stačí si prostudovat základní náležitosti oznámení. Pokud se odpad dováží za účelem provedení operace R12 nebo R13 (tzv. interim operace – úprava, skladování), je nutno si přečíst základní náležitosti a navíc i náležitosti pro tzv. interim operace.

Metodický pokyn pro postup při přeshraniční přepravě odpadů a/nebo předupravených odpadů do ČR za účelem jejich energetického využití nebude prozatím na dovozy odpadů zeleného seznamu aplikován. Znamená to, že při dovozu odpadu zeleného seznamu nebude nutno v případě operace R1 podávat oznámení o dovozu omezeného množství odpadu pouze ke spalovací zkoušce. Ministerstvo po určité době platnosti nové vyhlášky č. 95/2006 Sb. vyhodnotí situaci v nelegálních dovozech odpadů a zváží, zda je nutná aplikace výše uvedeného metodického pokynu i pro dovoz odpadů zeleného seznamu.

Základní náležitosti oznámení (doc, 76 kB)
Náležitosti oznámení při přepravě k interim operacím (doc, 26 kB)
Pokyny k vyplňování nákladního listu (doc, 42kB)
Vzor vyplnění Formuláře oznámení (jpg, 279 kB)
Vzor vyplnění Formuláře pro pohyb/sledování odpadu (jpg, 257 kB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů