Úterý, 23. dubna 2024

Sokolov třídí odpad stále více, kontejnerů bude přibývatSokolov třídí odpad stále více, kontejnerů bude přibývat

Sokolov třídí odpad stále více, kontejnerů bude přibývatSokolov třídí odpad stále více, kontejnerů bude přibývat

Sokolov -- Výrazné zvýšení třídění odpadů zaznamenává v posledních dvou letech město Sokolov. Meziročně roste množství tříděného odpadu až dvojnásobně. Přitom systém rozmístění kontejnerů se má dále rozšiřovat, řekl dnes ČTK ředitel technických služeb města Sotes Pavel Dlouhý.

"V současné době je ve městě rozmístěno asi 270 kontejnerů. Rozhodně to není konečný stav. Dlouhodobě by mohlo být ve městě až 500 kontejnerů," uvedl Dlouhý. Právě blízkost kontejnerů na tříděný odpad je jedním z rozhodujících faktorů pro třídění. Lidé totiž nechtějí s odpadem chodit daleko od domu.

Podle Dlouhého se rozmísťování nových kontejnerů řídí i podle zájmu a také odmítání obyvatel. "Někde kontejnery chtějí, a tak je umístíme, jinde je zase odmítají. Často je chtějí mít blízko, ale ne zrovna pod svým oknem," popsal Dlouhý.

Podle starosty Karla Jakobce se systém třídění odpadu osvědčuje. "My jsme se trochu déle rozkoukávali, ale pak jsme rozhodli systém změnit a místo velkých kontejnerů jsme rozmístili více menších. Během jednoho roku tím vzrostlo množství tříděného odpadu na dvojnásobek," řekl Jakobec.

I když třídění snižuje množství komunálního odpadu, který musí město draze ukládat na skládky, celkový objem odpadu se snižuje jen málo. "Odpadu celkově totiž přibývá. V posledních letech například narostlo množství odpadu, který vzniká při rekonstrukcích bytů nebo vyhazováním starého nábytku. Lidé zřejmě obnovují vybavení bytů," míní Dlouhý.

Zatím nedostatečně lidé v Sokolově využívají sběrného dvora, kam by právě odpad z rekonstrukcí bytů, starý nábytek nebo vysloužilé elektrospotřebiče měly patřit. Sokolov ale připravuje informační kampaň, která má obyvatele s možnostmi a pravidly třídění blíže seznámit.

Podle místostarosty Jaromíra Dvořáka sice za tříděný odpad město získává peníze od odpadové společnosti EKO-KOM, ale na to, aby to pokrylo náklady na sběr a likvidaci odpadu ve městě, to zdaleka nestačí. "Spíš to zpomaluje zdražování," uvedl Dvořák.

Informační kampaň chystá letos v Karlovarském kraji i EKO-KOM. Kraj je na tom s tříděním poměrně špatně. Zatímco v Česku vytřídí každý obyvatel průměrně 36,2 kilogramu odpadu ročně, v Karlovarském kraji to loni bylo jen 20 kilogramů. I po odečtení tříděného kovu má kraj 17,7 kilogramu vytříděného odpadu proti celorepublikovým 23,7 kilogramu.

Sokolov ale v kraji patří dnes mezi nejúspěšnější. Podle regionálního manažera firmy EKO-KOM Luďka Königsmarka během necelých dvou let zvýšil třídění ze šesti kilogramů na 35 kilogramů, což je asi nejvíce v kraji.

Pavel Peňás
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů