Pátek, 29. března 2024

Výrobky z vedlejších energetických produktů zatím nejsou doceněny

Na výstavbu nových silnic, pro zpevňování ploch i rekultivace pozemků lze využít vedlejší energetické produkty.
Výrobky z vedlejších energetických produktů zatím nejsou doceněny

Například popílek stabilizovaný vápnem, takzvaný stabilizát, má jako stavební materiál široké využití od rekultivací až po podkladové vrstvy. Bohužel stále zůstává stavebníky nedoceněn.



Elektrárna Počerady byla stejně jako ostatní uhelné elektrárny Skupiny ČEZ odsířena koncem 90. let minulého století. Instalované odsiřovací zařízení pracuje na principu mokré vápencové vypírky. První počeradský blok o výkonu 200 MW byl i prvním odsířeným v rámci celé energetické společnosti ČEZ. K dosavadním vedlejším energetickým produktům, jako jsou popílek a struska, tím přibyl navíc energosádrovec, který může sloužit k výrobě dalších produktů.

"Všechny výše uvedené suroviny jsou u nás zpracovávány do výrobků certifikovaných státními technickými a zkušebními ústavy. Vznikají tak z nich stabilizáty, granuláty a deponáty," říká Vladislav Bednář, technolog provozu v Elektrárně Počerady. Některé výrobky pak lze použít pro finální výrobu dalších stavebních hmot, další jako přísady do nich.

V Elektrárně Počerady byly pro další zpracování energosádrovce postaveny kalcinace a briketový lis. Již několik let zde úspěšně produkují sádrovec sloužící k výrobě cementu, stavební sádry, sádrokartonových desek a v nemalé míře také omítkových směsí. "Protože se prudce zvyšovaly poplatky za ukládání popílku a strusky původním plavením do odkaliště, byla tato technologie nahrazena novou výrobnou stabilizátu. V ní se mísí suchý popílek s vápnem a odpadní vodou. Po přidání strusky nebo sádrovce pak vzniká hmota s certifikací stavebního materiálu. Podle množství přidaného vápna ho lze využít pro stavbu silničních komunikací, zpevnění ploch, na rekultivace a do výsypek povrchových dolů," dodává Vladislav Bednář.

V roce 2005 se prodalo 245 000 tun VEP z Elektrárny Počerady a rok předtím dokonce 295 000 tun. V rámci uhelných elektráren Skupiny ČEZ to v případě Elektrárny Počerady činí 28 procent. Roční produkce VEP v Elektrárně Počerady je přitom více než dva miliony tun. Z toho přibližně 400 000 tun stabilizátu využívají Počerady na uzavření současné zbytkové kapacity složiště popílku, na němž pak proběhnou rekultivační práce. Přibližně 1,8 milionu tun granulátu ročně je pak využíváno Mosteckou uhelnou společností na zavážku vytěžených míst v povrchových lomech.

CENA STABILIZÁTU

Stabilizát prodávaný do komunikací a zpevněných ploch je prodáván v Elektrárně Počerady za základní cenu 30 korun za tunu. Cena štěrkopísku se pohybuje od 100 do 120 korun, čistý štěrk bude podle velikosti stát ještě více.

Aby stavebníci stabilizát ve větší míře ocenili, musela být jeho cena prakticky nulová, neboť by se tím vyvážila cena za jeho dopravu na stavbu. Například u nákladního auta s návěsem, který je naložen 20 tunami stabilizátu z Elektrárny Počerady, se pohybuje cena od 30 do 35 korun za kilometr. Protože stavby jsou spíše dále než blíže k elektrárně, výsledná cena pro odběratele se vzdáleností prudce roste. Například na desetikilometrové vzdálenosti je tak ke každé tuně nutno připočíst 1,65 koruny. Přidáme-li k tomu cestu pro nakládku, je to celkem 3,30 Kč.

Důvodem, proč se stabilizát zatím málo využívá, je vedle ceny jeho specializované užití. Vhodný je jen tam, kde je nutné dosáhnout poměrně vysoké stabilizace (pevnosti) podloží. Proto je využíván nejvíce při stavbě nových supermarketů a výrobních hal v průmyslových zónách, bohužel jen v omezené míře od jedné do tří tisíc tun na jednu halu. Výborné by bylo jeho využití při stavbě silnic, jenže právě v tomto případě je rozhodující cena za dopravu a vzdálenost.

Zatím nejvíce počeradského stabilizátu, a to 160 tisíc tun, bylo použito při výstavbě zkušebního polygonu v Mostě. Tuto velkou stavbu ovšem financoval stát. Dále byl využit při opravě železničního náspu u stanice Březno u Chomutova, stojí na něm lounský Kaufland či výrobní haly společnosti Parker-Hannifin v Chomutově.

VEP A ZÁKON O ODPADECH

VEP jsou jenom ty hmoty, které mají platný certifikát dle zákona o certifikaci. Tím se vlastně stávají stavebními surovinami pro další zpracování. Tyto výrobky jsou dle zákona pod dohledem autorizovaných osob. Stejně tak i veškeré výrobní technologie jsou, co se kvality týče, "hlídány" příslušnou laboratoří. Tím nespadají pod zákon o odpadech a jejich ukládání není zpoplatněno, jako když se dříve ukládal bez příslušného certifikátu "čistý" popílek.

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Co je co:

Stabilizáty
jsou směsi popílku, vápna a vody. Dále v nich může být například v menší míře i struska a energosádrovec. Podle množství vápna se rozlišují stabilizáty pro různé využití. Stabilizát pro komunikace a zpevněné plochy musí mít minimální obsah vápna 2 procenta, pro rekultivace minimálně 1 procento.

Granulát má stejné složení jako stabilizáty, ovšem obsah vápna může být od 0 do 1 procenta. Používá se při zavážení vytěženích prostor po důlní činnosti.

Deponát je vlastně granulát, ale bez obsahu vápna. Jeho využití je stejné jako v případě granulátu.

ODPADY.IHNED.CZ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů