Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vyhlášení nouzového stavu by mělo urychlit likvidaci lesní kalamity

Vyhlášení nouzového stavu by mělo urychlit likvidaci lesní kalamity
Ve vichřicí nejvíc postižených oblastech by měl být vyhlášen nouzový stav. Ministr zemědělství to ve středu navrhne vládě. Pro města a obce by to mohlo znamenat šanci dostat se k penězům od státu. A mělo by to také urychlit zadávání prací na likvidaci lesní kalamity. Státní lesy a soukromí vlastníci odhadují poškození takřka 8 milionů kubíků dřeva.

Nouzový stav ministr Gandalovič navrhne pro kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Vysočinu a pro okresy Bruntál a Trutnov. Tam jsou škody největší. Důležité je vytěžit kalamitní dřevo co nejdřív, aby se v něm nemnožil kůrovec. "To dřevo se bude těžit s vyššími náklady a jeho dosažená cena potom bude nižší," uvedl Petr Gandalovič.

Státní lesy samy těžbu dřeva nezvládnou. Nouzový stav jim umožní rychleji zadat práci externím firmám. Zřejmě i těm, se kterými nestihly loni uzavřít smlouvy. "My jsme připraveni nastoupit okamžitě. Tady záleží na tom, o jaké objemy by se jednalo," uvedl ředitel firmy Less Jan Mičánek.

Jeho slova potvrzuje prezident asociace podnikatelů v lesním hospodářství Pavel Indra: "Zcela jistě je to zároveň podnikatelská příležitost pro subjekty pracující v lesích."

Dřevozpracující firmy se teď snaží zbrzdit propouštění. Co nejdříve ale potřebují od Lesů ČR přesné podmínky. Doufají, že jim státní podnik pronajme celé polomy, aby dřevo nejen odtěžily ale také prodaly. Podle Ivana Doubravy z firmy CE Wood to likvidaci škod urychlí: "Stát bude jenom kontrolovat objem prodaného dřeva a ten mu bude zaplacen."

České dřevozpracující firmy jsou podle své asociace schopné kalamitní dřevo zpracovat.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů