Pátek, 19. dubna 2024

Zájem o rozbory pitných i odpadních vod roste

Zájem o rozbory pitných i odpadních vod roste

VSETÍN - Enormní nárůst žádostí o rozbory pitných a odpadních vod zaznamenali v posledních týdnech pracovníci akreditované laboratoře společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín.  Důvodem je nejen zájem občanů o ekologii a své zdraví, ale především  přísná legislativa, podle níž si majitelé septiků, jímek a čistíren povolených do konce roku 2001 musí letos vyřídit žádost o prodloužení již stávajícího povolení k vypouštění odpadních vod.

Nejvýrazněji tak vzrostl zájem lidí o zjištění kvality odpadních vod.  „A to o více než sto procent. Zatímco běžně provádíme rozbory zhruba čtyřiceti vzorků týdně, v poslední době je to osmdesát až sto vzorků,“ informuje Václav Janík, vedoucí laboratoře společnosti VaK Vsetín.

V poslední době se však zvýšil i zájem o rozbory pitných vod ze soukromých studní. Voda z individuálních zdrojů totiž často vykazuje závady. „Mezi ty nejčastější nedostatky patří vysoký obsah dusičnanů, zvýšené množství i nebezpečných mikroorganismů nebo vysoký obsah železa. Konkrétně s tímto problémem se u nás potýká jedna z deseti studní,“ jmenuje nejběžnější problémy vedoucí laboratoře.  Zatímco špatná mikrobiologická kvalita vody se podle jeho slov dá snadno odstranit dezinfekcí nebo převařením, vysoký obsah dusičnanů často souvisí s hnojením na zahrádkách.

Desítka laborantů na třech pracovištích tak má v těchto dnech plné ruce práce. Kromě zjišťování kvality vody pro soukromé osoby totiž každoročně provádí bezmála tisícovku povinných rozborů pitných vod z vodovodního řadu a dalších téměř dva tisíce rozborů odpadních vod pro městské a obecní čistírny.  Pravidelně zjišťuje také kvalitu vody v místních studánkách, protože je ta je velmi proměnlivá a závisí na počasí. „Například vloni byla kvalita vody ve studánkách horší.  Obecně se ale dá říci, že na Valašsku je relativně dobrá a když si kvůli ní lidé vyjdou do přírody, určitě je to zdravé,“ uzavřel Václav Janík.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů