Pátek, 29. března 2024

ČEZ: Sto miliard do uhelných elektráren

ČEZ: Sto miliard do uhelných elektráren
Modernizace uhelných elektráren už stála energetickou společnost ČEZ přes 5,2 miliardy korun. Stále ale jde jen o zlomek sumy, která během příštích šesti let překročí sto miliard korun. Ty firma, v níž má rozhodující postavení stále stát, vloží do obnovy až deseti stávajících a stavby až tří nových hnědouhelných bloků.

Podle Jiřího Borovce, místopředsedy představenstva a výrobního ředitele ČEZ, je obnova uhelných zdrojů klíčem nejen k zajištění energetické soběstačnosti České republiky, ale i snižování emisí oxidů dusíku, síry a uhlíku. "Největším efektem bude vyšší účinnost spalování," dodal.

Začátkem června ČEZ zahájil modernizaci elektrárny Tušimice 2, kde budou do roku 2010 komplexně obnoveny čtyři hnědouhelné bloky o výkonu 200 MW. V lokalitě nyní probíhají základní demontážní a bourací práce.

Do konce roku má začít také stavba nového zdroje v elektrárně Ledvice. Jeho instalovaný výkon bude 660 megawatt. Na tuto akci už ČEZ získal státní autorizaci a územní rozhodnutí.

Další jednání firma vede s dodavateli technických zařízení pro elektrárnu Prunéřov 2. Tam bude provozovat tři obnovené bloky, každý o výkonu 250 megawatt.

Uhlí do roku 2052

V těchto případech má ČEZ jistotu, že bude mít pro elektrárny dostatek paliva. To získá ze Severočeských dolů, které ovládá. Uzavřená smlouva přitom počítá s dodávkami až do roku 2052.

"Je to dlouhodobý záměr, který se nyní rozbíhá. ČEZ ale zkouší všechny varianty. Není to firma, která by seděla se založenýma rukama," říká analytik Jan Procházka z burzovní společnosti Cyrrus. Motiv je jasný: stoupající spotřeba elektřiny a dožívající hnědouhelné elektrárny, které jsou pro ČEZ stále nepostradatelné. Zvláště proto, že v nich firma vyrobí dvě třetiny své elektřiny.

Z investic energetického kolosu přitom profituje řada českých strojírenských firem, jako je třeba Škoda Power, Vítkovice nebo ZVVZ Milevsko. "V Česku je pro nás ČEZ klíčovým partnerem. Spojujeme s ním svůj růst, i když i nás to samozřejmě stojí hodně práce, abychom v tendrech uspěli," říká Miloslav Mácha, generální ředitel ZVVZ. To už třeba letos získalo kontrakt na rekonstrukci Tušimic za více než tři čtvrtě miliardy korun. A další "želízka" v případě Dětmarovic nebo Prunéřova má ještě v ohni.

Většina současných uhelných zdrojů ČEZ pochází z přelomu 60. a 70. let minulého století. Později, v 90. letech prošly modernizací a odsířením. To jejich životnost prodloužilo o 10 až 15 let. Bez dalších investic by proto brzy skončil provoz většiny z nich.

Sázka také na plyn

ČEZ zároveň zvažuje také stavbu nových paroplynových elektráren. Podmínkou je ale dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu. Očekává se, že místa, kde by tyto elektrárny měly stát, firma oznámí nejpozději do konce roku.

Paroplynové elektrárny jsou ekologičtější, protože produkují zhruba poloviční množství emisí oxidu uhličitého. Také jejich stavba je ve srovnání s uhelnými zdroji rychlejší a levnější.

ČEZ také musí řešit, čím nahradí zatím neúspěšný záměr postavit na severu Čech novou elektrárnu zásobovanou uhlím, které vlastní Mostecká uhelná. Ta několikaletá jednání nedávno ukončila a spor o uhlí za zhruba sto miliard korun má řešit soud. Po něm ČEZ chce, aby dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí potvrdil.

Bez tohoto kontraktu, do něhož mezitím vstoupil i německý E.ON, totiž ČEZ nemůže v Počeradech rozjet jednu ze svých největších investic. Místo dožívající staré elektrárny tu chce stavět za 70 miliard korun nový zdroj o výkonu 1300 megawattů (to je více, než má jaderná elektrárna v Temelíně). Právě kvůli tomuto projektu uzavřel s Mosteckou předloni předběžnou smlouvu na dodávky do roku 2055.

ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovější firmou v Česku, kde provozuje 13 hnědouhelných elektráren.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů