Čtvrtek, 28. března 2024

Seznam ohrožených druhů má již přes 16 tisíc položek

Seznam ohrožených druhů má již přes 16 tisíc položek
Více než 16 300 živočišným druhům hrozí vyhynutí. Oznámil to včera Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (ICUCN) v souvislosti se zveřejněním každoročního Červeného seznamu. Podle svazu je tak ve srovnání s loňskem ohrožena existence dalších více než 200 druhů. Ředitel seznamu Craig Hilton-Tailor se obává, že tento počet může být ještě vyšší.

"Odhad je nízký, víme, že je nízký. Ve skutečnosti jsme pohlédli na vrcholek ledovce v rámci existujících druhů, které jsou známy vědě," řekl podle agentury Reuters Hilton-Tailor. ICUCN podle něj posuzovala 41 415 druhů, z nichž 16 306 je ohroženo vyhynutím.

Červený seznam ohrožených rostlin a živočichů je považován za nejspolehlivější autoritu svého druhu na světě.

Mezi druhy, jež byly letos na seznam zařazeny, jsou například korály na Galapágách. Podle Hiltona-Tailora je ve zvláštním nebezpečí gorila nížinná, která je ohrožena nejenom komerčním lovem, ale i virem ebola. Podobně je na tom i delfínovec říční v řece Jang-c'-ťiang, který již možná zcela vymřel.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů